G6PDb

Ada tak yang baby pernah mngalami g6pd? Please share cara nk turun kan jaundis dia? Lagi2 air susu x banyak?

10 Balas

Ank 1st sy G6PD. penawarnya susu ibu je sis. Mmg kna bg kerap breastfeeding,setiap 2-jam. Sis jgn stress2 effect production susu tu yg keluar tak lancar. Sis jaga mkn,jgn makan halia,kunyit & jamu dulu. Itu pun boleh effect jaundice lambat turun. Sis makan makanan berkhasiat. Buah boleh makan Oren Sunquick,apple,anggur hitam & minum susu kambing. Tp jgn sesekali suap baby ye,sis yg mkn & minum. Usus baby belum matang, bahaya beri selain susu ibu. Melainkn doktor or nurse suggest fm untuk top up sementara untuk turunkn jaundice baby. Mana2 makanan yg trigger pd G6PD elakkn.

Anak no 3 sy g6pd.. Kning mmg ssah trun.. Susu bdan pulak xberapa nk byk.. Last2 hari ke 3 sy bg susu frmula (enfalac a+) esok check trun byk gk.. Hari ke 5 dh x ada kuning.. Dduk kat wad tnpa bawah lampu lar 2 hari tu ckup kan kena dduk 7hari kt wad kalau anak g6pd.. Kalau banyak dye mnum susu bnyak lar dye berak n kncing.. Tu sebab blh hilang kuning☺

Susukan baby setiap satu jam. Itu saja ubatnya dear. Susu badan mmg tak perlu bengkak ke menitik ke berat dada ke. Perut baby hanya besar buah ceri saja so mmah normal ibu x rasa mcm byk.

4y ago

Yup,betul tu. Jgn expect susu melimpah ruah. Mmg kita tak rasa,tp sbnarnya baby dpt susu kita. Susu keluar ikut saiz perut baby. Tak perlu byk smpi 4-5 oz. Yg penting baby banyak berak kencing. Itu tanda baby dpt susu yg cukup.

saya pun anak first g6pd, boy. penah kena kuning.. tp skejap je maybe sebab saya darah A, anak drh A.. 2x je dia duduk bawah lampu. kuning tak tinggi, kena kerap bagi susu je

Mandikan air rebusan belimbing buluh...baby jgn bg minum apa² air selain susu...anak buah sy G6PD Alhamdulillah trun kuning nya...

g6pd bkn boleh bg sebarangan.. bahaya sampai ke besar kene pantau.. kita pon kene jgk jaga pemakanan kalau anak susu bdn

First anak saya g6pd..girl..saya brestfeed je..memang x de bg ubt ape2 atau guna ape2..5 hr kat wad dah ok n boleh balik

Sya kc mnum air cincau jnama season.. tp skit” lh..

Bagi susu karihome.

Mandikan dgn daun belimbung buluh.😉