Tips kurang batuk

Ada tak petua apaapa nk eeda batuk kahak .batuk sampai sakit perut dh la mengandung kesian baby dlm perut.nk batuk pun rasa gerun.dh mnum dh unat batuk xhilang jugak.hmmm

6 Balas

Saya start batuk time pregnant 2 bulan lepastu check specialist diagnosed saya as chronic bronchitis (COPD). Saya memang dah batuk lama dari tahun lepas tapi on off sebab saya bekas pesakit tibi (2kali). Sekarang saya dah 32 minggu masih batuk juga and doc bagi saya ubat inhaler untuk legakan batuk if nonstop. Doakan saya semoga masa nak bersalin tak kena batuk attack 😭😭

Sy pn tgh tk sihat batuk2. Da mkn ubat KK bg pn tk jalan. Da berlarutan 6 hari. Aritu mcm da ok, tp bila malam je teruk balik. Mgkin sbb sejuk dada tk bole kena kipas. Tp klu tk pasang kipas peluh teruk plak 😅

sy saran kn pg jmpa doktor..sbb sy penah juga batok sampai xtahan tkcing2 doktor bg ubt alhmdulilah skrg dh ok..tp kena jaga pmakanan n air masak kna mnum bnyk..

Saya pergi klinik doktor bagi ubat cair kahak. Minum air suam dan stop makanan berminyak, tapi dalam 2 minggu juga nak fully okay. Semoga cepat sembuh yea.

Bykkan minum air kosong yg panas sikit dari suam. Kurangkan amik benda berminyak atau manis. Mmg akan amik masa yg lama klu nak fully recover.

Makan ubat on time. Jangan skip skip. Kurangkan makanan yang berminyak dan pedas 😊