Tummy time

Ada tak mummy2 start buat tummy time umur 2 bulan? Saya baru nak start rasa ketinggalan pulak

21 Balas

Saya pun macam sis juga dulu taw. Tak fikir sangat nak buat tummy time 😂 Anak saya masuk 3 bulan baru saya kerap buat tummy time. Tu pun setiap hari hanya sekali je.. Tak sangka masuk 4 bulan boleh meniarap sendiri. Lepas tu umur 6 bulan boleh mengensot, kemudian umur 7 bulan boleh merangkak. Masuk umur 10 bulan dah boleh berjalan sendiri 🌟 So, ikut pengalaman saya sebagai first time mom & anak pertama, memang tak ketinggalan/terlambat langsung mommy, kalau mommy nak mulakan tummy time pada usia 2 bulan🌹♥️

ank dlu lngsung x buat tummy time sbb takut ank sakit sesak nafas kita parents x tahu plk first baby Alhamdulillah ank membesar ikot peringkat.. 6 bulan dh merangkak 7 bulan dh boleh jalan🥰.. cukup stahun dh tumbuh gigi byk N now 1 tahun 8 bulan mama rasa nk hantar school plk sbb x mcm baby yg umur sbaya dya dh suka main ngn budak² besar yg umur sbaya bo layan letih mama pikir.. kadang penat nk layan mulut yg byk bcakap🤣

sy.start 2 bln da tummy time.lepas mandi je tummy time kan baby setiap hari.anak time baby dgr nafas die mcm berkahak je.then ada tgk kat 1 video ni die ajar anak kene tummy time lps mandi tepuk slow² blkg anak.nanti die akan muntah kahak.now anak dah 4 bln da meniarap sendiri.lepas menyusu die akan meniarap sendiri then sendawa.x payah susah² da nak burr kan die

Sy wat tummy time bila 3 bulan.. Sbb rasa badan baby dh tegap sikit.. Tp ni skrg dia 6 bulan xsuka tummy time sbb perut beso.. 😂 Xmerangkak lg pn.. Doc kata xpe biar je dia alami stage dia sendri.. Nk pastikan semua deria dia ada ke x, tu lbh penting..

takde lambat puan, dah tahu sesuatu tu terus start je bila2 umur anak pun.. kita buka peluang je, hasil dia tgk kemampuan anak sendiri masing2 berbeza . start slow.. kalau anak sy dulu start dr 1st week lg, mula2 bbrp saat pastu makin lama makin lama

mummy .. tummy time seawal umur 1hri dah boleh buat . cuma kena beberapa saat je .. UTK kuatkan otot2 lengan leher dada etc . bila bby dah masuk sebulan kena lama sikit , makin besar makin kena kerap tummy time

3mo ago

mcm ank sy dlm pantag mmg da buat tummy time..cepat jgk dia neniarap 3 bulan, 5 bulan da merangkak+tumbuh gigi

wahhh seronoknya dengar anak masing² dh boleh meniarap. saya start buat tummy time masa baby 2 bulan sekarang 4bulan masih tn meniarap lg. baby saya lebih suka tidur

mcm baby saya , dia dapat sendiri.. mungkin asyik keluar masuk hspital sbb kuning n demam. kat hspital kena meniarap... umur 2 bulan dia dah boleh pusing sendiri..

sye start tummy time masa baby sebelum sebulan , skrg dia sebulan 10 hari cuma nmpk bontot je meniarap 🤣 badan dia tengah berusaha lagi .

baby saya seminggu saya da start ajar. menguatkan otot. dan tak terlambat pun tu mummy, kenalan saya 3 bulan baru start sebab baru tahu.