Kandungan luar rahim ke?

Ada tak mummy yang ada pengalaman macam saya. 2 minggu lepas sakit perut, pergi hospital Dr kata UPT negative, buat operation untuk appendix. Seminggu kemudian UPT positive. Kalau ikut tarikh last period harini 6 minggu 4 hari, tapi pergi scan Dr kata taknampak apa2 lagi. Saya sangat risau sebab ni kandungan pertama saya. Dr cakap mungkin early pregnancy dan sarankan scan balik dalam 3-4minggu lagi, tapi saya masih risau #firstbaby #firsttimemom

3 Balas

Saya ectopic survivor. Mmg ada certain mommies 6w scan atas masih tak nampak. Beberapa faktor mempengaruhi mcm irregular period, mesin out of date, persenyawaan lambat. Awak baru buat operation appendix, could be one of the reasons. Selagi takda bleeding or sakit di area perut sampai berdenyut2, should be okay. But my advise is datang lagi scan bila dah 8w+ & buat tvs ya. Lagi 3 4w yg doctor advised tu mcm lama sgt dah

9mo ago

Period saya memang tiap bulan ada datang tapi tak boleh expect bila. Kadang2 sampai 2 minggu lambat. Dr ada bagitahu 6w patut dah nampak kantung tapi mungkin tarikh persenyawaan tu lambat

Betul la cakap dr tu, kandungan masih awl sebab tu belum nampak apa2 dlm scan. jgn risau selagi xde bleeding or tak sakit segugut bersamaan dgn peluh sejuk + demam tu semua pasti baik2 je. Tnggu lagi 3minggu rpeat scan supposed to be dah boleh nampak janin+heartbeat kalau kandungan dan masuk 9minggu.

boleh pergi klinik lain buat bhcg. if bhcg meningkat mmg awak pregnant. period jenis teratur x. nak nampak baby dn heartbeat klip2 scan semula masa usia kandungan awak 8@9w dan keatas.