Luka episiotomy tak kering

Ada tak mommy2 yg mcm sy. Jahitan sy terbuka tapi detect dah lambat. Waktu cek dekat kk doktor kata dah tak boleh buat apa untuk cantikkan. Masalahnya luka gunting tu sekarang mcm senget, dah bercantum tapi isinya masih warna merah macam tak kering. Pedih bila kencing atau kena air. Dah sapu gel beli kat farmasi pun tak ok jugak. Tak berani nak bersama dgn suami. Anak dah 3 bulan 🥲

4 Balas

msa bpe bln cek bru taw tbukak ye puan? slalu kn masa dlm pntang nurse akn kerap2 cek smpai baik. sy dlu jhitan tbukak jgk..rsa sakit bila jln.nurse yg dok dtg rumh cek jhitn tbukak tp dy ckp xyah jait len sbb xteruk sgt..kita la tseksa sikit..pedih..smpai sy kna ulng alik klinik tiap hr nurse tlg cucikn luka.dlm sbulan jgk bru luka baik kering elok

2y ago

masa cek anak sebulan. nurse cek masa awal pantang je. masa dua minggu tu sy tengok benang dah luruh tapi isi tak bercantum cantik. doc tu cuma kata bole cantikkan kalau beranak lagi sekali je. masalahnya bukan pasal cantik, masalahnya luka tu tak kering2 🥲

Lepas ni kena beringat la utk 2nd child, kena check selalu pakai cermin yg ade kaki tu.. Kt mrdiy ade jual.. Kita kena check sendiri juga sbb nurse bukan slu mai. Sy punya luka pun terbuka lepas sembelit tapi luaran je, sapu jel ok.. Waktu tu hari2 tengok luka kat cermin down.

kalau saya luka dah kering. tp masih nampak warna pink. 3bulan dah berak sembelit. nak berak mesti temonung dulu. sakit sangat. sy dh cuba bersama. memang ngilu. kena pelan2. tp tk rasa nak buat lg kali ke2😆 rasa pedih2 ngilu

2y ago

yeke? sy pun mcm awak kot. merah je tapi mcm kering. suami dah ajak tapi sy tak berani. nasib dia faham. tapi yela kalau lama sgt pun masih camtu mcm mana 😭

Sya pernah breakdown epi tu, buat sitz bath. Cukup guna air suam & garam. Buat setiap hari 15minit. Luka cepat kering.