buasir thirdtrimester

ada tak mommy yg kena buasir hmbila dh hujung2 ni. i ttba ada and teruk sangat sampai sakit nk tidur ddk. kenapa boleh muncul tiba2? and apa yang mommy pakai ? or cadang bagi yang pernag kena ? i dh 38 weeks tolong sangat sbb sakit

2 Balas

Saya pun dh 37weeks bru ada rasa mcm buasir. Susah sgt nk membuang tapi tk smpai tahap sakit sgt la. Saya try minum ubat lawas lactul beli di farmasi je minum sekali mlm 15ml je terus senang membuang. Boleh try jgk mkn ubat shaklee ostenutrix senang jgk nk membuang cuma najis tk lembut sgt dan kena minum lebih air masak. Elakkan meneran sis takut buasir terkeluar dn bhya tk boleh bersalin normal bila ada mslh buasir ni. Beli ubat jgk ya sapu mcm gel di farmasi bagi tk luka masa membuang tu.

normal bile tekanan bb y dah berat jd buasir.sy setiap Kali peknen mmg jd camtu cuma x teruk sbb sy amal senaman kagel or kemut.sy x pasti klau org lain guna ubat..sis blh tye misi or doc masa checkup