37minggu3hari

ada tak macam saya tiba tiba rasa mual macam nak muntah 😑 bila tanya nurse , dia kata masok angin kot . nak kata sy makan lambat , selalu makan on time .

3 Balas

Sy pon ada jg Mual klo makan terlalu banyak.. so klo ada rasa Mual Sy stop makan.. & tunggu 2 or 3 jam mcam tu makan balik.. so dr situ Sy paham kena makan portion cukup2 tapi kerap. Sebab Trimester 3 ni Rahim dah semakin besar sis. kalau sis selalu Mual sebab ape? sis boleh cuba elakkan mana2 yg buatkan sis Mual tu.🥰

2y ago

Kalau Muntah TAK teruk & TAK disertai tanda2 persalinan (pecah ketuban/kontraksi yg kerap sangat/tekanan kat panggul/gerak baby kurang) so itu NORMAL. Sebab Trimester 3 Rahim makin besar so Lepas makan boleh jdi loya nak muntah (Kita rasa mkn Tak banyak tpi perut tak terima, nak kurangkan portion tu) jadi sis Kena makan portion sikit2 tapi kerap, sis kena Rehat cukup2, minum air kosong banyak2 & Elakkan mana2 yg buat sis jdi loya. Ada 1 Tips yg Sy Selalu buat, Masa sis nak rasa Mual.. Tarik Nafas dalam2 dr hidung, Buang pelan2 dr mulut.. fokus nafas cuba berapa kali sampai Mual tu hilang.. jgn fokus kat Mual tu. Kalau sis Muntah dlm sehari banyak kali / diarrhea/ sakit kepala/ dokter sebelum ni ada cakap sis ada tanda2 Pre-eklamsia kena terus pi jumpa DOKTER ye.

saya 36 minggu 5 hari. sekarang saya pun makan tiba tiba jadi mual, walaupun tu makanan fav. kadang takda selera nak makan. terasa macam awal pregnant dulu balik.

Apa yg awak makan juga , cara mengunyah pun boleh jadi mual gitu. Makan perlahan2 kunyah hingga lumat. Elakkan makanan yg buat awak mual.