tak makan ubat

hi, ada tak kat sini yang tak kerap makan ubat yang doc bagi tapi baby sihat je time lahir ?

6 Balas

Ubat KK wajib makan terutamanya Asid folik: bagi membantu perkembangan bayi yang sihat dan mencegah kecacatan pada saraf bayi. Ubat tambah darah: Untuk elakkan si ibu mengalami anemia. Penyakit kurg darah ketika mengandung amat bahaya kepada baby dan risiko tinggi kepada ibu. Sebab darah ibula yang akan beri oksigen kepada baby. Baby boleh stress dalam kandungan. Vitamin C (Asid corbic): Sebagai ubat yg membantu penyerapan zat besi lebih baik dan membantu meningkatkan kesihatan ibu agar imunisasi badan tak drop. Takdela mudah sakit. Sebab mengandung ni bahaya tau kalau sakit, memang akan effect baby. Contohnya kalau ibu demam panas: Risiko anak boleh lahir autisme. B-Complex: Boleh bantu agar si ibu tak mudah rasa letih dan lesu.

2y ago

Boleh je.. Asid folik tu palingg penting.

Kawan sy. Die mmg jenis x boleh telan ubat biji langsung. Folic acid pun die x mkn. Ubat tambah darah yg besar gedabak tu lg la die x boleh telan. Die kata die tawakal saja. Baby keluar kecil 2. 2kg tu pun induce sbb baby kecik. Tp x sure lah ada kaitan ke x baby kecil dgn x mkn ubat yg KK bg tu.

Ada jaa sis , tapi makan la makanan yg berkhasiat & banyak vitamin mcm buah , sayuran . Yg dalam piramid makanan buku pink tu . Amalkan jaa , then banyak berserah pada Allah , doa minta yg baik & mengadu padaNya , selalu dgr surah pilihan , berzikir . Selalu positive mindset . InsyaaAllah Allah mudahkan .

sbaiknyA mkn lh https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

Ada kawan saya dia tak depend on ubat bahkan dia pilih makanan yg sehat yg menggantikan ubat..natural food. Anak anak dia dah besar sihat je alhamdulillah. Unless kita tak mampu nak makan gitu perlu bergantung pada supplement ubat.

Tak mampu ke memang tak nak? Pergi KK, nurse bagi percuma. Kalau memang tak nak, baby mungkin tidak membesar dengan baik dan ada kecacatan. Makan la, sayang baby ya.