lepas ada anak

ada tak kat sini rasa mcm takda spark dlm perkahwinan lepas ada anak? taktau la kenapa rasa mcmni😌

10 Balas

sy tak sure la benda ni 100% punca lepas ada anak atau x.. tp komunikasi tu penting.. suami kalau bantu isteri. sekecil2 perbuatan yg meringankan kerja isteri pun mesti isteri akn hargai.. mcm sy lepas branak,tido mlm tu sama2 genggam tgn ..sbb tahu dah ada ank ni dua2 dah msuk alam baru..mungkin lgi mncabar dri segi emosi mental? tipu la spnjg fasa besarkn ank ni nk kata takde fasa burnout ,bdn pnt emosi barai. dgn suami busy kerja.nk jln2 hujung minggu masa suami cuti..tp benda2 ni 100% hilang bila suami bawa jln,rajin tolong,. mcm skrg ni sy tido dgn ank sebilik,suami tido bilik lain. xboleh tidur skali sbb suami kuat brdengkur ..kadang ada batuk.tau la batuk bapak2 ni kuat.ank pulak jenis tak boleh tidur kalau bunyi2 ni.. tp kadang bangun subuh tu sy cri suami peluk..berbual.. kalau suami sis jenis ok komunikasi ,rajin layan sis mmbebel berbual gelak2 ,jenis tolong2 sis, tetap sama tak berubah walaupun dah ada anak tp sis sendiri yg kadang2 rasa mcm ni bg sy normal. penat mungkin. trbawa2 prasaan tu.. ada la tu benda yg trigger.. tp kalau sebaliknya, mcm suami tak dengar luahan kita, suami buat hal sendiri, kita yg 100% urus anak,urus rumahtangga, sis burnout,yg tu kne komunikasi dgn suami.

normal.. alam rumahtangga alam ujian berat.. kehidupan di dunia adalah ujian.. cari waktu yg sesuai luang masa dgn suami.. komunikasi itu penting.. jgn pendam.. bab letih jaga anak.. itu normal.. bukan mudah membesarkan anak.. kehidupan seorang wanita mmang berubah terus lps ada anak.. jaga anak membesarkan bkn semudah seindah yg kita bygkan angankan.. dh ada anak.. x ada rehat lg utk kita..sakit demam x larat mcm mana sklipun tetap kena gagah bangun demi anak.. anak dia bkn tahu apa².. bnyk je pasangan lps ada anak sering bergaduh salah fhm & sebagainya.. jd enjoy shj kehidupan yg ada skrg.. yg ada anak enjoy cara kehidupan sbg org ada anak.. yg belum ada anak enjoy kehidupan dgn pasangan sndri.. mebi Allah bg peluang honeymoon lama ckit.. berbahagialah dgn cara tersendiri..

biase la...penat bdn tu ..mcm sy mula2 mmg penat lpas bby lahir...bile ank dh bsar ckit 6 7 bln...dh strt bile ank tdo..sembang2 berdua..time tu la brgurau nyer..sy powm urus ank sndri..ank nk mnyusu wlaupun susu btol... sy yg urus bg susu kt ank..xsuka laki yg bt..sbb klu kite bg susu ank trus lelap..klu laki bg pkej ajak smbang dgn ank😂..klu bab mandi tu xpe bg laki bt..cuba la lpas ank tdo...sembang ngn laki,luah mnda awk rse..cite je la ank ari ni bt ape..tdo brpe kli...ank ngis sbb ape..ank berak brpe kli..sy smua cite..😂😂.bru la hilang stress awk..

Untuk saya tak pulak. Makin bertambah ada la. Awak ada apa2 yang awak pendam ke? Kalau ada jangan simpan awak. Luahkan terus. Komunikasi ni sangat penting dalam perkahwinan. Lack of communication is not good. Itu yang boleh jadi overthinking dan ada bad assumption.

Sebab tanggungjawab dh bertmbh, dulu berdua, skrg bertiga..Walaupun dh ada ank still boleh wujudkn spark dlm berhubungan, depend mcm mne kita nak cipta sis.. Bahagia cara sendiri 😊jgn tgk org lain.

rse nye sume org mcm tu kot.. sbb penat kn.. klu nk sweet2 mcm sblum ade anak tu memg x la.. tp kdg ble hsband bgn mlm n bg kte tdo pun da sweeet bg sye.. sye rse hsband kne mainkn peranan kt sni..

Kalau nak ada spark balik, banyakkan google how to improve marriage life. Pergi bercuti, masak, layan suami, banyak benda boleh buat sis. Nak taknak je. Banyakkan membaca sis benda2 macamni.

sama lah saya.. lagi pulak meroyan masa pantang. masih depress sampai sekarang. sekarang pon rasa macam dia ada takde. jaga anak je.. otak n badan terlalu letih

dlu smua excited tak nak ada baby?? ke ok2 je. brpa lama kahwin??

normal mcmtu