Makan zincofer

Ada tak ibu2 yg tak blh mkn zincofer. Bila mkn badan jadi lembik. Dah bgtau kat nurse. Tapi dia bg jgk 😭😭 bila mkn ubat tu seharian tu muntah terus badan jadi lemah. Bila tak mkn ok ja bertenaga. Ada baca org kata mkn sebelum nak tidur. Dh try tapi still muntah. Tak tau nak try ubat apa. Saya tak mkn zincofer tapi hb ok jgk naik skrg dh 16 weeks. #pleasehelp #firstmom

30 Balas

Salam sis, kita sama takboleh makan zincofer. Tadi baru call nurse cakap memang muntah teruk lagi time puasa ni badan terus jadi lemah. Nurse suruh beli iberet. Harini baru try, farmasis kat rumah cakap try minum dia jus oren fresh. Alhamdulillah so far tak loya sangat. Hb pun masa last checkup ngam ngam je 11. Dah cuba mcm mcm cara makan zincofer, makan pagi petang malam semua muntah teruk. Sis boleh try call tempat sis checkup dulu tanya boleh tak nak tukar, atleast bila sis tukar diorang tahu 😊

sy start tak mkn ubat klnik sjak pregnant 12w. sbb setiap kali mkn berpeluh habis satu badan, muntah, pening. sy try tukar cra mkn pun tetap sama, mkn sblum tdo tetap jadi jgk. last sy berhenti mkn ubat dan amalkan mknn yg sihat. lebihkan buah dan sayuran. Alhamdulillah skrg 16w takde apa² mslh. hb pun cantik je sbb duk amal susu kambing.

2y ago

sama lah dengan saya. apa² ubat pun takboleh makan.makan ubat je terus muntah. makan sebelum tidur oun muntah. tukar ubat pun muntah. org suruh tahan. macam mana nak tahan,tengah solat pun boleh muntah. lani nasi dengan ubat memang dah lama tak makan.lani minum susu dengan buah². makan nestum original sachet.

Sama macam saya tak boleh makan zincofer, saya akan kerap mabuk n x boleh makan ape2.. setiap kali makan muntah. Nurse kk saya tukar pada ubat 4 serangkai (iron,folic acid,bcomplex n vit c) still sama jugak bila makan pening . Last saya beli sendiri iberet folic dekat farmasi ok je..lagi satu saya x makan siang saya makan malam…

saya pun tak boleh makan zincofer, perut tak selesa sgt bila makan ubat tu, makan sekali ja, then terus bagitau doctor kata tak sesuai, doctor terus tukar ubat yg 4jenis tu(vit B,folic,ascorbic, ferrous)..time nk ambik ubat, pharmacist still cadangkan utk ambik zincofer, tapi bagitau tak sesuai, so diaorang tak jadi tukar..

Saya pregnant 2 org anak, dua2 org xblh mkn ubat klinik. Makan sejenis je supplements beli kat farmasi. Bila checkup darah rendah, alternatif kot makanan la. Saya akan mkn ikan bilis ke, bayam ke. Sebb. Kalau mkn ubat klinik mmg muntah. Pregnant anak no 2,makan maltofer. Sedap. Sis blh try. Rasa coklat. N x muntah

Sama la. Sy pun tak blleh zincofer. Sy makan sebelum tdur malam. Tapi selagi tak muntah, selagi tu tak boleh tdur. Mmg pening sgt2. Pedih ulu hati. Sbb masa tu mabuk teruk. Makan dlm smggu. Terus g kk balik. Dr terus ganti dgn iberet folic. Dr kata zincofer tak sesuai dgn org yg ada gastrik.

nanti kalau check up lagi, jumpa doctor, doctor akan tukar ubat. sebab tak semua orang sesuai dgn zincofer sebab ubat tu kuat and bau besi tu kuat. dulu saya pun mc tu, nurse suruh makan ubat tu minum dgn air oren, limau nipis pun saya muntah sampai lembik badan. tak makan elok je

Saya sempat makan seminggu je zincofer tp mmg tak boleh. Muntah je pastu pening badan jdi lemah. Tekanan darah rendah je terus pegi farmasi beli ubat lain. Farmasi bagi sangobion. Ubat ni ok x buat sembelit. Kalau iberet dia x recomended sbb susah nak membuang nanti katanya.

2y ago

saya makan iberet tak sembelit. mungkin ikut orang kut. iberet je buat hb saya cantik. makan ubat klinik takde perubahan 😅 penat asyik nak pergi klinik je

saya makan zincofer minum dengan air oren tp muntah jgak..sudahnya bgtau doktor .dktor xbg makan dh..dktor sruh makan maltofer+fol...alhamdulillah okay sgt..sy beli dkt farmasi..zincofer tu nurse yg sruh makan..tp dh asyk muntah je .jumpa dktor tu sy bgtau dktor trus..

salam sis. Saya makan malam sbelum tidur. inshallah kurang loya dan lebih selesa. tapi kalau sis mmg x okay dgn zincofer boleh bgtau nurse. sbb dr ada pesan hari tu kalau rasa x serasi makan zincofer boleh tukar ubat. sbb zincofer antara yg kuat