Tak makan ubat

Ada tak ibu2 yang tak consume langsung ubat yg kk bagi? Saya sejenis yg tak pandai telan ubat. Bila dpt ubat yg besar2 tu memang susah nak telan. Kk ada bg zincofer. Dah 2 minggu dpt ubat tu tp saya still belum consume lg, gerun tambah2 bila baca ramai yg muntah bila mkn zincofer. Fasa muntah2 saya pon belum habis lagi, lagi la takut nak makan. Ada tak ubat/supplemen lain yg boleh ganti ubat2 kenis tablet besar2 ni? #ingintahu #seriusnanya

14 Balas

Haritu kk ada tukar ubat Zincofer, stiap kali saya consume mesti muntah balik..Muntah sampai lembik, mmg zinconfer ramai xbleh go..Dy buat kita rasa nk muntah lagi n lagi, rasa dy xhilang dari anak tekak..asyik rsa mual je kat perut, pastu tersangkut kat dada..Mulut pun jadi pahit, selera mkan pun drop..Pastu saya pergi tukar ubat, dapat iberet..Iberet pun besar jga biji dy tpi better la dari rasa zincofer...Tpi nk consume dy kena mnum dgn aiq bancuhan sunquick atau jus buah utk hilangkan rasa xsedap tu, utk cover n lepas telan..Betul especially bla dlm fasa alahan ni lagi la tekak tak bleh nk trima rsa pelik²..Org recommend maltofer okay rsa coklat, sis boleh cari kt farmasi tpi harga mahal skit la...smpai ada yg kata, klau nk dapat ubat maltofer tu kt kk..kena jumpa Dr pakar dlu bru bleh dapat.

anak sulung dpt zincofer.. mmg tk boleh telan langsung sb rasa darah. pstu nurse suruh try makan zincofer dgn jus oren.. pun sama tk boleh masuk jugak.. last sy makan zincofer tu dgn buah oren.. Alhamdulillah lepas.. 😂 pregnant yg ke dua ni nurse bg obimin.. Yg ni ok sikit. rasa tawar. . ada hari tk lepas telan, sy potong dua sb obimin panjang.. sejenis yg susah nk telan ubat jugak. .😅🤣

saya jenis x makan ubat, segala ubat memang sy x makan. bila mengandung ni, saya ikhtiar ubat maltofer. seakan2 coklat. keman je klu makan. and then sy makan dengan jus pati delima gulsan. Alhamdulillah. 3 kali check up hb x drop and cntik. xdelah dgr nurse bising kan. klau muntah2 tu biase sy letak minyak angin atau makan asam atau makan coklat berangin. Alhamdulillah mnjdi.. slmt mncuba..

Saya tak tahu nikmat apa yang Allah bagi dekat saya sepanjang hamil ni. Nak masuk 2nd trimester dah tapi saya tak pernah ada alahan & makan ubat pun tak ada muntah muntah mcm yg saya baca. Rasa bersyukur sgt sgt Allah mudahkan sangat sepanjang pregnant.

1y ago

same kita sis xde alahan .xde muntah mkn ubat .

dlu kena bagi acid folic biasa masih bleh telan. tapi hb rendah sangat. so dia tukar iberet tu. langsung tk bleh makan, nak termuntah. awalawal je consume lamalama tk bleh telan. alhamdulillah baby dh 2tahun, masih sihat dan aktif

puan bincang atau bagitau dengan nurse kk, sbb saya pon sama zincofer tak boleh telan, iberet pon sama. last2 dia bagi pilihan lain. alhamdulillah boleh telan. kalau last resort biasanya maltofer la. sbb rasa coklat. hehe

1y ago

haritu kk ada cakap, stop makan folic acid n makan zincofer selang sehari

ubat zincofer tu kalau rasa nak muntah dinasohatkan ambik waktu malam. alhamdulillah sy sejenis yg rajin makan ubat, n x rasa pun sbb makan ubat terus telan.

sama la artu dapat zincofer makn sekali busuk muntah sedia last2 xmakn pun tapi hb saya ok ja saya prefer dr bgtau nak tukar ubat maltofer

1y ago

kna tanya nurse atau dr dlu selalu diorang ok ja kalau xleh nak makn zincofer tu sebab maltofer perisa coklat

sama sis . saya tak consume apa apa ubat lansung . nurse cuma cakap lebihkan sayur dan buah buahan . alhamdulilah saya dah 3 bulan baby sihat

1y ago

alhamdulillah sama sy pun , makan buah epal merah dgn sayur² je alhamdulillah , yg penting bykkan protein

sy pun kk bagi zincofer pastu tak berani nak makan takut baca feedback, sekarang makan maltofer.. Alhamdulillah ok