Ciri bayi autism

Hi, ada tak ibu2 dkt sini yg mempunyai anak autism? Maaf, boleh tak sy nak tau ciri2 autism yg nmpk pada usia diorg baby. Sy curious sbb bby sy skrg umur 5 bulan, dia skrg suka sngt kepakkan tangan. Maaf n thanks untuk info ye 🙏

8 Balas

Terlalu awal ank trace anak ada autism ke tak. Biasanya Umur 4 tahun baru doktor betul2 boleh sahkan. Sebab budak2 kecik memang banyak perkara pelik. Hehe. Contohnya anak sy masa kecik kalau marah dia, dia tampar muka sendiri, suka susun mainan cantik2, speech delay, suka kopak tayar kereta mainan, Jalan jengkit kaki. Tapi tak autism pn. Skng nk masuk 8 tahun. Alhamdulillah normal je.. jangan banyak fikir sangat sis. Banyakkan berdoa ya.. semoga anak sis normal.

klu bkk ig or tiktok, rmi org share ciri2/tanda2 anak2 autism.. Tp klu awak byk mbaca, kdg2 ciri2 autism tu tjadi pd knak2 normal jgak.. flapping hand tu normal klu baby excited.. bg sye 5 bln tlalu awal utk detect.. nant 18 month kne buat mchart kt kk, dr situ bley detect.. klu ade yg x kne, akan rujuk pakar.. tp kdg ble jmpe pakar pn, ade ssetengah kes, baby tu normal je cuma delays.. utk tentukan autism nie hanya pakar je..

3mo ago

Anak sy pun mcm ni then xjd pada kakak die so sy pun tertanya2..perkembangan lain semua normal pgl n ktwe semua okay,, just mcm sllu kepakkn tangan then kaki mcm trkjut(kejang la lbih kurang) so sy jd tertanya2

Saya takde pengalaman. Cuma nak advise awak pantau setiap milestone baby diligently. Ambil tahu red flag pada milestone anak. Apa2 keraguan terus rujuk dengan doktor. Saya nak suggest awak follow Dr Say di IG. Beliau ada seorang anak autism. Banyak perkongsian beliau mengenai anaknya.

3mo ago

Ok baik. Terima kasih untuk perkongsian ♥️

9 bulan ke atas da boleh jumpe paediatrician. Dr da boleh assess sikit2 seperti eye contact, concentration, growth development according to the milestones. So Dr boleh bgtau whether ade ciri2 autism or delay development and anything yg kena watch out.

3mo ago

Sye tlg jwb ye.. Yes, klu kt kk dyorg akan refer paed kt gov hosp.. tp klu fail mchart (assessment ble 18 month).. klu awak peg swasta pun still kne refer gov jgak nant..

wait until 15-18m. baru boleh detect. anak I suspect masa early 15m sebab semua delay but when he 2y3m, he is normal kids cuma growth delay saja. but anyway,just monitor,follow baby growth chart. tak pasti can talk to your nurse

3mo ago

anak I lahir prem 35w,XDA words until now,berjalan masa genap 2y.kurang faham arahan.picky eater.bila panggil nama diaMMG kena panggil banyak kali baru toleh. jadi MMG refer fisio,ot,speech,PAEDS,ENT semua.mmg ulang alik monthly. PAEDS ckp dia suspect autism but only can fully diagnose bila dia 3y but anak I boleh bersosial berkawan. so 1 day anak I demam tonsil Smpai admit ward, biasa la budak sakit MMG akan nonstop nangis tapi kalau sihat dia ok,so doc pakar yg check anak I tulis report medical ckp anak I autism spectrum and bila I baca siap tulis "banging head on the wall" which xpernah dia buat pun. jadi perdebatan dgn I and pakar lain, so bila pakar lain check my baby cuma delay 1y dari umur dia but now dia TGH fasa catching growths ikut umur dia. now da pandai dgr arahan,buat keje2 rumah. just jgn compared dgn org lain. ajar anak selagi boleh n Don't give up if anak ada ciri2 autism

Masih awal sis utk tentukan dia autism atau x sis, buat masa skrg berpositif je dulu & kejar milestones baby ikut perkembangan umurnya.

boleh rujuk video dr say and dr azura. diorang pun ada baby autism yang sekarang dah 5-6 tahun taksilap. diorang detect from 4m

3mo ago

Baik awak. Thankss untuk info ☺️

nope. evaluation pada umur 18 bulan oleh dktr sahaja

3mo ago

Baiklah. Saya cuma risau, sebab keturunan ramai yg ada sakit ni walaupun benda ni tkde kena mengena dgn keturunan. Kan ?