Anak masuk nicu

Ada tak ibu2 dalam ni yg ada pengalaman ank masuk nicu sebb tertelan najis,sy smalan lahir emergency ceaser...sbb baby dh berat dlm perut... smalam tgk baby kat NICU...doktor cakap kritakal...bleh x ibu2 kongsi pengalaman...doakan bayi sy cepat sihat..tq#firstmom #worrymommy

20 Balas

saya.....anak sye warderd 5hari on antibiotics.. ketuban sye smpai akhir xpecah.. bila Dr pecah kan... bising LR baby dh berak..dh berak.. lepas je lahir baby kene amik selama 6jam Dari sye.. esok nye sye discharge sorang2.dorang Kate baby makan taik sikit... 5hari pantang xkeruan.. malam TU kul 8 bru dpt call suruh dtg amik baby.. alhamdulilah... dh 2y10m anak sye..byr bil rm85 untuk baby warderd Ade tulis on antibiotics

2d ago

xde tahu ape ape.. 5 hari tu berdoa baabby sye kuat.. cepat sembuh..memang xde ape ape info.. sye bersalin 1hb 11.. discharge 2.11.. anak 7.11 8malam baru dapat call datang ambil

Same kes ngan sy. Sy duk wad 3 hari je. Baby 4 hari duk wad. Tp alhamdulillah dia pakai alat bantu pernafasan tu hri 1st je. Hari 2nd kt nicu dh xpakai cuma msih duk bwh lmpu biru. 3rd day dh x duk lmpu biru tpi msih xleh discharge sbb doc nk on antibiotik kalau ada jangkitan kuman lagi2 sbb sy ada gbs. Tp esoknya doc kata xde apa2 mslh so baby discharge. Spnjang 4 hari tu tak susukan baby lgsung 😅tp alhamdulillah time discharge tu trus df

Saya ank pertama mcm sis.. 2 minggu bru keluar wad.. ALHAMDULILAH dh 6 thun bertambah sihat.. berat pun dh 38kg 🤦🏼‍♀️🤣.. jgn risau sis.. doa yg baik2.. tpi ank sye time tu xbolh minum susu yg doktr bgi.. bila doktr bgi susu tepung derang tu.. dia akn muntah.. dan sye bgi susu sye ALHAMDULILAH DIA MINUM BNYK.. dah bolh keluar wad lepas tu.. hri2 kena ade sna utk bgi susu.. semoga di permudahkan segala urusan sis

2d ago

Ye saya pam susu hntar

Anak saya 10 hari kt nicu pakai oksigen tinggi saye bersalin vakum baby dah stress n berak lpstu saya ade gbs and doc kata keadaan baby masetu kritikal tapi alhamdulilah berkat doa baby saya sihat dah sekarang . Banyakkan berdoa tiapkali melawat baby jgn menangis depan dia sebab baby boleh rasa ape yg ibu dia rasa .Melawat baby bercakap la dgn dia bagi semanga dkt dia . insyaallah baby kuat tu untuk mama dia 😊

1d ago

Ye sis tiap hari sbb hntr susu sekali

InshaAllah baby takda apa.. saya pun sama masa lahir baby kluar dh tak bernafas cepat cepat buat cpr bawa naik terus ke icu.. hari kedua wad nicu call bgtahu anak tgh kritikal bergegas pergi sana tiub air kencing pun tak buka lagi… 2 minggu lebih dlm nicu Alhamdulillah baby dpt bawa balik sihat sehingga skrg dh masuk 3 tahun

2d ago

Haah pkai oksigen

inshallah semoga bby cepat sihat , ank sy 2minggu NICU on antibiotics ,silap sy sndri air ketuban pecah 10pg sy Pegi hospital 8mlm Jdinye bby kene jangkitan kuman di paru2 ..sy sndri Tk tau tu air ketuban ,sy cuma ingt sy tekencing sbb Tk skit langsung . Alhamdulillah ank skrg dah msuk 3tahun ☺️

4d ago

aamiin2...tq Kongsi pengalaman..dgr doktor cakap kritikal..macam2 benda fikir...

Saya xde pengalaman baby makan najis. Cuma anak first Saya kena tahan nicu sehari lepas lahir sbb kuning.pisah ngn anak semalaman pun dh xkeruan. Mmg doa bnyk2 harap Allah sembuhkan sbb xsabar nk peluk anak. Semoga baby sis cepat sihat.jangan berhenti berdoa.

2nd baby sy berak dan tertelan najis masa saya tengah push baby keluar dalam lr. 2 picagari besar najis dikeluarkan. sempat tengok je lepas lahir tu, tak dapat nak pegang. baby duk nicu 5 hari. sy 2 hari dah discharge. semoga baby sis cepat sihat 🤲🏻

3d ago

okay..tq sis kongsi pengalaman

sis anak saya 10hari di nicu jangkitan kuman. Sis teruskan doa, kalau boleh mesej ustaz atau ustazah minta sama-sama doakan. jangan putus doa. InsyaAllah semuanya akan baik-baik 🤲🏻 semoga anak sis cepat sembuh aminn 🤲🏻🤎

4d ago

aamiin2..tq Kongsi pengalaman

sy e-czer jugak . ank fetal distress dh berak dlm perut + ibu gbs . on antibiotics dkt seminggu gak la . alhamdulillah hari ke 8 boleh discharge. tp tula ibu² ni kena cekal la tgk anak kt NICU tu . sedih tengok wayar kt anak🥲

3d ago

sama laa sis...baby sis dlu bergantung mesin oksigen jgk ke...tdi doktor cakap baby perlu bergantung mesin oksigen lgi...sebb paru2 dia xokay...doakan baby sy cepat sihat ye..menangis setiap kali tgk ank