Buaian Elektrik

Ada tak ibu-ibu yg guna buai elektrik ni untuk baby masa dlm pantang ? Bahaya tak ? Anak saya tidur jenis nak kena tepuk sentiasa lepastu takmau letak , letak mesti bangun n nangis . Kadang suami saya terpaksa dodoi goyangkan badan sambil diri nak tidurkan dia . Struggle n stress juga nak handle mcm ni #ingintahu #seriusnanya

Buaian Elektrik
23 Balas

Sy guna masa dalam pantang (sekarang). Ok je tak bahaya. Jgn letak apa2 bantal or selimut takut baby lemas. sy guna masa tido siang je. Tido 2 jam then bangunkan anak bg susu lepastu tido lg. Malam dia tak tido buai. Just bg susu kenyang2, sendawa kan, bedung kemas2 lepastu dodoi sikit dekat lengan then dia tido la dekat katil baby. Kalau baby awk susah sgt tido malam boleh je masuk buai, bila dia macam dah mamai nak tido tu awk angkat dodoi2 sikit lepastu letak kat katil letak bantal kiri kanan biar dia rasa mcm dipeluk sentiasa. Kalau dia nak tepuk jugak cuba awk beli patung ikan yg bergerak tu untuk tepuk badan baby.

9mo ago

Ni saya punya.. anak tengah tido hehe

Baby saya mcm baby sis juga. Kena dodoi2 dia sambil berdiri goyang2 dia. Ayah nye la buat sbb saya czer mak saya tak bagi dukung baby sgt. Saya konon2 nak bg anak tidur dlm baby cot yg boleh gerak2 tu je tp dia taknak pulak. Ayahnye dodoi baru dia tidur. Hari ke 10 berpantang tu mil suruh beli buai. Mula2 kita refuse sbb takut nnt akan dtg susah nk bwk balik kg kena bwk buai sekali. Tp fikir balik ikut jela saranan mil sbb dia lebih berpengalaman dan utk kebaikan saya juga. Husb dah start keje takkan saya kena dukung dodoi lama2 sambil berdiri kan. Huhu..

saya guna sis sbb baby masa nb tido atas tilam sekejap sangat smpai sy pun stress. last2 letak dlm buaian elektrik sbb baby demand nak kena henjut sentiasa. lepas baby menyusu sis jangan terus letak kat buai, biar kejap dlm 5 ke 10 minit baru pasang mesin. Saya baca kena tggu dlm 30 minit kalau nak letak baby dlm buai slpas menyusu tapi saya lantakkan je. Tak larat dah kita pun. lepas menyusu sy tggu kejap dlm 5 minit baru letak baby dlm buai, pasang mesin. Jgn laju2 sangat.

Anak first saya pantang sorang. And mmg xde siapa yg ajar itu ini . Semua belajar sndiri. Plus ilmu sikit pun xde. And saya muda lagi ada baby pun x ready. Then saya kurang sikit nak dngn baby ibarat saya jaga baby masatu untuk makan minum pakai mandi tu je semua sbb mmg x ready. So saya pakai buai ni since baby baru berapa minggu. Just kena maksure takde bantal lah for now and pantau2 jangan biar je baby gitu.

sy kalau nk bg ank tido dlm buai sy nyusu dlu lpstu biar dy tido kejap atas riba bru sy ltk dlm buai . alhamdulillah oke je smpai skrg . ank sy tu plk jenis high demand tp ble mkin bsr mkin okela. cuma kalau nk tido dlm buai dy xleh nmpk sy , kalau dy nmpk dy xnk tido dlm buai. biasenhe suami tlg ltkkan and dodoikan dy slm buai. kalau dy xnk tido try zikir smpai la dy tido.

Kalau bagi pengalaman saya pulak baby dah umur 6 bulan saya stop naik ayunan,sebab susah kalau nak jalan jauh atau naik flight or kereta.Baby tak boleh biasakan tidur kat tangan,nanti dia kebiasaan,kalau dah lelap letak jer kat tilam dia.Ni pengalaman sayalah sebab dah anak 5 org termasuk dlm perut dah 6 org😅

Dulu ank sy pun tidur nk tepuk je, dodoi guna tangan..tpi skrg dah xnk tepuk dah..hehe sbb cukup bagi dia kenyang..lepas kenyang sendawakan dia..setiap kali dia bangun nk susu tu..sy tukarkan sekali Pampers dia . Alhamdulillah lena dah..and mumy pun dah boleh lena sebelah🥰🥰

9mo ago

anak sis berapa bulan ?

sy baby 2 bulan lebih..mula pn trfikir nk beli buai auto jadi senang sikit , baby pn tido lama sikit, tp bila fikir akan dtg nk kna berangkut buai bagai sy try beli baby rocker..mnjadi jgaklaa tp kna sentiasa awasi..mlm baby sy nyenyak je tido atas tilam.

ikut apa yg saya baca, ada baby mmg perlukan constant rasa hayunan utk tido lebih lena. Baby saya pun mcm tu, sebelum guna buai tu stress jugak la, dgn tak cukup tido nya, ada masa2 tu sampai sakit2 lutut dok dodoikan dia saja 😆

saya guna je masa anak 1st then continue anak 2nd dr dlm pntg lg guna buai lektrik sampai sekarang. guna slow motion punya swing. lepas tu elakkan letak bantal kain dkt baby kita. kalau rasa baby dh tido then tutup.