Kasual kontak covid19

Ada sesiapa yang pernah jadi kasual kontak pada pesakit covid19 ? Apa perlu buat ya ? Saya kasual kontak kepada suami saya. Dia demam 2 hari, then buat test guna test kit tu 2kli positif. Saya buat jugak dan keputusan negatif. Dia pergi rujuk dekat CAC and dah dibawa ke Maeps untuk kuarantin. Saya ada buat RTK Test di klinik, juga result negative. Ni hari ketiga saya kuarantin kt rumah seorang. Saya ada simptom selsema dan batuk baru start harini,tapi tak teruk. Saya baca mengenai kasual kontak,tak perlu kuarantin,boleh keluar pergi bekerja mcm biasa. Kalau saya nak pergi farmasi beli test kit tu,kira boleh ke ya ? Ada sapa² yang boleh bantu atau beri cadangan dan nasihat ? Sy pregnant 36w. Saya dah mula risau dan overthinking. #ingintahu #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

Mcm mana blh jd casual contact instead of close contact dgn suami ya? PJJ ke? Selalunya kalau ada contact dgn org yg positif, utk tgk simptom naik tu lambat tau. Lepas seminggu dua baru nmpk ada simptom tu. Mcm puan skrg dh rasa selsema batuk, elok kuarantin dulu. Tunggu lg 3-4 hari ulang test semula. Tau suami positif, buat swab/self test: utk tgk kita positif atau tk Lepas tu tunggu seminggu lepas tau suami positif, ulang semula test: utk tgk kita berjangkit atau tk Kalau buat dua-tiga hari lepas suami dh positif tu mmg selalunya keluar negatif. Ni pengalaman sy jd close contact suami dulu. Suami dh admit kt hospital tp sy still kuarantin kt rumah. Seminggu awal sy mmg tkde simptom, test semua negatif tp sy tk berani keluar. Masuk minggu kedua, elok je selsema batuk dan takde deria rasa keluar. Buat PCR pun confirm positif dah.

3y ago

ohh mcm tu. kemungkinan saya tak dipanggil mcm awak untuk swab test sebab saya casual contact bukan close contact. haihh, pelik jugak padahal 1 rumah. doktor bgtahu suami saya yg sy kena kuarantin di rumah 10hari, at the same time kena update kt MyS hari² klu ada simptom. Then hari ke 10 buat swab test. MyS saya cuma update casual contact with simptom. so far batuk n selsema saya tak teruk. harap nya tak sampai demam dan ada simptom² yg lain tu.. terima kasih ye awak share pengalaman. 🤗

Kalau awak dah rasa symptom tu kenapa nak keluar lagi? Cmne kalau awak tetiba positive? Mintak tolong orang lain belikan, awak self quarantine dalam rumah tu