Buasir pada usia kandungan 37week +

Ada sesiapa yang buasir tak pada usia kandungan 37week plus ? Macam mana ea nak buat ? Sebab contact nurse kk dia ckp masuk kan kalau tak teruk . Tapi bila masuk kan dia tetap keluar balik . #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

8 Balas

saya tengah kena, buasir bengkak kandungan 4 bulan, sembelit sbb makan zincofer. perit sampai tk boleh duduk, asyik baring je. pegi 2 klinik, dapat ubat sapu & lembutkan najis. masih sakit, saya pegi hosp columbia, doc tolak masuk tapi masih terkeluar. doc suruh makan daflon 1000mg. alhamdulillah skrg dah beransur pulih tapi masih terkeluar. saya amalkan rendam air garam 3 kali sehari, dan tuam ais 3 kali sehari. lepas tu sapu ubat yg clinic bg. dan sering letak minyak gamat sebelum tidur.

dulu masa hamil anak no3 saya ade buasir.. kena time 6-7bulan kndgn. saya ade bgitau doctor, doctor kata cuba msukkn smula..sbb dlm khmilan,mmg x blh buat ape2.. tp alhamdulillah,lps Sya bsalin x lama 2 plan2 buasir 2 mengecut sndri.. mgkin pbawakan budak,pastu kerap kena sembelit,mmg mudah la ibu hamil kena buasir..saya bsalin normal

2y ago

saya pun kkdg keluar darah bila buang air besar..sbb luka d bhgian buasir 2🥲. ape2 pun,lbih baik jumpa doctor..skurang2nya, doctor blh pantau keadaan buasir 2 truk atau tidak

saya pun ada buasir. sejak kandungan 4 bulan. tak masuk2 dah sejak tu smpai sekarang dah 8 bulan. mungkin sebab sy kerap membuang air besar. kadang sehari 3@4 kali. jadi bila buasir tu nak baik je akan keluar balik. tak tau la nak buat macam mana.

2y ago

Teruk tak buasir awak . Doc & nurse tau tk ? Dia ada check tk ? Mcm mne dia check . Risau ni sbb dah nk dekat atrikh bersalin 😭

buasir mmg mcm tu pon , kite masuk die keluar balik😂sy daripada remaja lg dah buasir , smpai ke pregnant dan skrg pon masih ade. alhamdulillah xde apa2 yg negatif berlaku sepanjang proses kelahiran☺️

2y ago

sy bersalin normal, mase push tu rasenye buasir duk diam je😂 sbb mmg xde rase sakit d bahagian dubur

masa 1st trimester kena buasir..sakit dia tak boleh bawak bincang..gara2 meneran sangat benda tak boleh keluar..menahan je la lama2 kecut sendiri sis tp ambil masa..mmg tak selesa..kerap2 masukkan semula..

2y ago

Berdarah tk ? Kita dah 37week plus . Risau nk bersalin je nnti

Saya pun firstime mengandung 37 kena buasir macam2 ubat , krim saya cubaa.Doktor CKP tekanan Baby besar dan dh cukup bln.Skrg dh bersalin 21 hr lps bersalin xde dh buasir tu hilang sendiri alhmdllh

2y ago

Bersalin buasir lg,lps bersalin dh elok sy bersalin normal

ya sy alami mcm tu jg hingga sy brsalin ank sy..tk da apa2 pn

2y ago

brsalin normal

myk klpa dra insyaallah buasir hlg

2y ago

Tu la , saya tgh usaha kn