Anak lelaki perlu bertungku?

Ada sesiapa yang ada pengalaman ke baby lelaki memang perlu bertungku ke? Akak ipar suggest beli tungku untuk anak lelaki nanti.

17 Balas

sy tuam sendiri bby boy lepas mandi. sekadar nak hangatkan badan dia. tuam perut, belakang badan, betis & tapak kaki. telur dia sy tak tuam. waktu anak sulung dulu, sy pantang di kampung. opah sy tuam sekali telur & punggung anak sy tu. dekat kemaluan tu dia kate takut angin pasang. tapi lepas sy ada baca kate tak elok tuam terlalu lama atau tuam mcm nak mengurut dekat telur bby. yg anak 2nd ni, sy tak buat. even waktu upah CL dtg pon dia pakaikan pampers siap2 dekat bby baru tuam. sama mcm sy buat. kdg perut bby kembung, sy sapu minyak buat urutan sikit dkt perut & then, tuam. tapi alhamdulillah la bby sy jarang sangat berlaku kembung. so, around sebulan mcmtu je sy tuam bby. bagi sy, tak wajib pon actually. klo sis nak buat boleh, tak nak pon takpe. sy share article pasal angin pasang. semoga membantu. http://www.doktorbudak.com/2014/08/20/penyakit-angin-pasang-inguinal-hernia/ https://my.theasianparent.com/angin-pasang-bayi-lelaki https://www.bharian.com.my/wanita/lain-lain/2017/12/363615/mengurut-bukan-kaedah-terbaik-rawat-angin-pasang

sy ambik bidan jaga sy dan anak dlm pantang.. ni pengalaman la ya.. anak sy mmg bidan ada tungku & urut sbb dkt area alat sulit dia tepi celah kangkang dia naik benjol, org panggil apa tah takut nt anak jd penyakut pasang surut.. lps tu nak bg telur dia turun elok la.. tp bidan tu la yg buat.. sblm tu, anak sy mmg meragam mcm xsihat.. lps bidan tu buat bg elok, alhamdulillah anak pun ok.. terpulang pd pandangan masing² dlm hal ni sis

Kalau kita bertungku rasa apa? Rasa selesa kan.. macamtu juga untuk baby. Mengikut kepercayaan org tua2, baby lelaki tuam dekat telur dia supaya tak angin pasang. Tp ikut kepercayaan sekarang tiada keperluan katanya. So sy ikut tengah2.. sy tungku tp lite2 je tak panas sangat tak tekan kuat sangat.. sekadar untuk keselesaan baby

zmn arwah mak jga akk mmg buah ank akk dye tuam..tkut jdi besr Dan angin pasang.. alhamdulillah si abg dh bujng umo 20 thun pstu dpt lgi ank lelaki Thun 2020 ttp jga sme abg dye jgk..mmg kna tuam dik..akk tuam smpai umo ank akk 3 buln.. alhamdulillah buah Nye cntik bulat😅

1y ago

sme²..

tuam baby tak wajib pun. sekadar adat kita. tp kalau nak tuam ok je asalkan berpada2. yg penting jgn tuam bahagian kemaluan baby. doc dah pesan kawasan situ sgt2 sensitif. dan tuam takde effect pun dgn penyakit angin pasang. nak lebih kepastian tolong rujuk pakar kanak2 ya.

Anak sy dulu sy mmg tuam sebab risau perut masuk angin, lps tu telo dia besar, rupanya kena angin pasang. Sy bwk berurut dgn makcik sy seorang bidan, Alhamdulillah terus ok 🤲🏻

1y ago

Wc mommy 🥰

aah kena tuam kat buah dia. org kata buat smpi 3 bulan. tp ada ustz tu suruh sy buat smpi umo setahun jd sy teruskn tuam sampai umo ank setahun hihi

ank sy semua lelaki tak pernah tuam apa bagai, elok je masing2🙂 da 14thn, 7thn dan 1t7b dah pun masing2. Elok sihat alhamdulillah

Org sekarang kan dah moden.. mane nak dgr org2 tua cakap.. semua main taram pun boleh. Pdahal byk je kebaikkan bertungku..

tungku baby lelaki untuk fokus kat telurnya, takut ada angin pasang. tapi sebenarnya tak perlu pun tungku baby ni.

1y ago

tq mummy