Cara kira baby movements. Confused.

Ada sesiapa tahu kenapa cara kiraan baby movement/kick ni lain-lain ikut klinik kesihatan dan specialist (Gynae di hospital swasta) ye? Kalau ikut KK, kiraan dlm range 12 jam dan takleh kira rapat², nurse KK suruh kira jarak masa jauh tapi dia tak menjawab soalan saya bila tanya berapa lama jarak tu (15mins ke, 30 mins, 1 jam??). Katanya kalau kick tu rapat², kiraan 1 saja. Ikut specialist pula kata kira cukup 10 movements dlm masa 1-2 jam. Kira pagi sekali, petang sekali. Bila kita tahu baby akan active masa tu. Yg ni saya kira guna app je. Mcm mana ye? #firstbaby #mommybuntu #pregnancy #jangandibully

1 Balas

Update (2-Dec-2020): Doctor di KK kata kira every movement sebagai 1, tak kisah kalau timing rapat pun. Should complete kiraan dalam 1-2 jam. Bukan 12 jam baru habis 10 kick. But make sure movement/kick yg significant, baby hiccup tak kira. Doctor yg kata ya, nurse cakap lain jadi saya prioritise doctor/specialist's advise bukan nurse.