Baby banyak angin waktu malam

Hi ada sape2 sini macam sy baby tak lena tidur sbb angin? Kerap dia gerak2 tak selesa, lepas mnyusu pun masih gerak tk selesa angin. Selepas burp dia berjaga pulak, terpaksa guna buai waktu malam bagi dia tidur. Sy dah selimut & letak minyak telon. Baby 4 bulan. Ke baby kena berurut, tuam semua tu? #pleasehelp #ingintahu #firstmom

7 Balas

baby saya sebulan lebih macam ni. malam mesti angin. pagi bangun dia akan kentut banyak dan berak. saya guna minyak yuyi. mmg akan keluar lepas sapu tapi tak kdg² tak menjadi. saya baca ada minyak telon yang tak serasi dengan baby. kena cuba tukar yang serasi. lepas tu buat senaman sikit cycling tu, atau buat cara nak bagi baby sendawa. ada yang saya baca juga, kerap susukan baby tapi dlm tempoh yang singkat. untuk bgi dia push angin tu. tapi macam saya cakap la, ada masa menjadi ada masa memang kena tunggu pagi baru keluar semua 😅

8mo ago

yang saya tahu tak boleh sebab panas. bidan saya ajar letak kat tapak tangan, gosok, lepastu baru sapu ke baby. saya ada cuba minyak telon lain, tak menjadi apa. letak minyak yuyi memang baby tak meragam.

Mana awk tahu sebab angin? Kalau betul sebab angin cuba tukar2 minyak telon dia. Mcm baby sy ada minyak yg serasi dgn dia mmg akan kentut n membuang. Ada juga yg tak serasi so bila pakai pon tak jd apa. Baby sy kalau tidur or berbedung mmg takkan membuang/ kentut. So awk bole letakkan baby dlm posisi selesa juga. Angkat2 kaki dia m buat urutan

Rajin bedung sis. Barut pun perlu kalau keadaan begitu. Macam saya kalau baby takde masalah colic, saya tak pakaikan barut pun. Cuma kalau dia meragam sebab colic, mmg saya pakaikan barut & bedung betul2. Lepas tu rajin dodoikan menegak kt dada.

Hmmm sama dgn baby saye kerap kembung mlm… dah burping pon masih sama kembung gak… semua minyak dah try… tapi setiap kali saye urut perut die.. die x bangun pon… tdo je…

urut ilu, urut basikal & letak minyak belakang betis, urut & tapak kaki. inshallah ok. kdg alih bulan pun buat baby tak lena tidur, meragam. baby tak perlu tuam ya.

mata baby terpejam x? yg awak kata gerak2 tak selesa kalau baby kembung baby akan meragam. menangis yg perut dia xselesa.

8mo ago

Pejam, lepas dia gerak2 dia nangis & terjaga

ade buat snaman 'i luv u' & 'cycling'?