Tetanus Shots (Suntikan Kancing Gigi)

Hi mommies semua, Saya nak tahu, ada tak kesan apa-apa kepada ibu mengandung yang tak cucuk Tetanus (Kancing Gigi) ketika hamil anak pertama? Saya pernah bertanya pada doctor di hospital swasta yang saya checkup ni, dia kata tak perlu. Tapi saya selalu tengok orang pregnant lain update pasal tetanus shots ni. Doctor saya ada explain kenapa dia tak berikan tetanus shots pada patients dia, tapi saya dah lupa explanation dia. Saya tanya masa tu kandungan baru 9 weeks. Logic ke kalau ibu mengandung tak dapat tetanus shots? Adakah bahaya? #bantusharing #firsttimemom #pleasehelp #advicepls #firstbaby #firstmom #ingintahu #tetanus #tetanus

17 Balas

seeloknya ambik la. kalau dekat kk memang free je dapat 2 dos kalau first pregnant. macam saya baru bersalin haritu tiba2 kena emergrncy czer sbb bukaan lambat air ketuban dh pecah 4 hari. masuk bilik OT mengigil sejuk sangat2, nasib tak kena kancing gigi sebab dh ambik suntikan tetantus. itu pun still teruk gigil tp in control la.

Kalau first time mengandung, better ambil 2shots tu. Saya appointment KK, jadi free je 😬 First time kena inject tu pedih and lebam sikit, saya pening2 esok harinya, macam kita cocok vaksin dulu. second injection tak rasa sakit dah. It's better for the baby and maknya, jadi kita ambil 🥰

2y ago

ok noted sis..tq

Saya monthly check up at Sunway Medical Centre. My Gynae mmg ckp patut ambil 2 shots tetanus ni. My first shot will be next month. Rasanya boleh je kot tanya and confirm if your gynae tak highlight.

2y ago

Saya mula-mula checkup dua tempat. KK dengan swasta tempat saya buat IVF. Lepas 3 kali checkup dengan kk, saya stop and continue dengan swasta je. So saya tanya doctor saya bila nak cucuk Tetanus. Dia kata dia tak bagi tetanus injections. Lupa dah sebab apa. Ada dia explain. Tapi selalu tengok orang pregnant lain cakap pasal tetanus shots ni. Tu yang saya terfikir nak tanya. Penting ke?

Saya balik Malaysia nurse suruh ambik masa buka buku di KK. Dekat Singapore diorang tak inject pun dorang cuma inject for influenza. Tapi after shots saya takde pape. Okay je.

Sebolehnya ambil ye jarum tetanus ni, patut ni wajib diambil. Kalau first time mengandung kena cucuk dua dos. dos pertama dan tnggu sebulan/dua bulan bru cucuk dos 2.

Week keberapa kena ambil suntikan kancing gigi ni ye sbb kk tmpt sy checkup takde maklumkan apa2 pun, baca post and komen2 kat sini baru sy tahu wajib ambil

2y ago

sy cucuk first 29 weeks , second cucuk 32 weeks bru je hritu .

suntikan kancing gigi ni bagi mngelak ibu kene kancing gigi masa nak besalin nanti.. anak sulung dua kali cucuk.. yg no dua ni sekali je cucuk masa 26minggu

2y ago

@fiona ni kancing gigi. ilmu free d hjung jari klu rajin search dan baca x rugi apa2 jg. Wajib utk ibu2 mengandung sbb nt bila melahirkan x kira kita czer or normal mmg kita akan terdedah dgn luka-luka yg dalam. sebab tu wajib kena ambil jarum kancing gigi@tetanus ni..

http://www.myhealth.gov.my/att-vaksin/ boleh baca info kat sini. kalau KK, ibu mengandung wajib amik tetanus ni.

2y ago

senang kata vaksin tetanus ni nak elakkan ibu dan baby terkena jangkitan daripada peralatan yang tak disteril dengan baik. http://www.myhealth.gov.my/kancing-gigi-tetanus/

Sayaa bru cucuk tanggal 21 haritu , kesan sampingan tiada jgk alhamdulillah . tak sakit pun . Biasa denyut” jer ada

sy setel 2kali da kena ccuk.. ank no5.. sbb jarak yg dlu 7thn, so mmg kne 2kali mcm pregnant ank first 😁