Bersalin tanpa ilmu

Ada ke mommy2 kt sini yg bersalin tp xda ilmu apa2 psl proses bersalin, cara teran, pasal breastfeeding dan lain2 ?? Sy dh 37 mnggu, baru tau psl urutan perineum utk elak koyakan ? rasa mcm banyak lagi bnda yg sy xtau. Risau pulak nnti mcm org kena rasuk menahan sakit

1 Balas

Sesiapa pun yg bersalin kali pertama memang tak ada pengalaman bersalin dan menguruskan bayi. Kalaupun ada org bagitahu tak semestinya sama dengan apa yg berlaku pada kita nanti. Sis kena tahu,walaupun ada bersalin kali kedua dan seterusnya tidak akan sama dengan pengalaman bersalin kali pertama. Lain anak lain pengalaman. Tp sis kena rajin2 google atau ambil tahu jg pengalaman bersalin org lain. Walaupun tak sama sekurang-kurangnya ada sedikir pendedahan tentang proses bersalin. Sakit tak sama,tapi cara meneran yg betul sgt2 membantu proses persalinan. Mcm saya,anak pertama dulu saya rajin google cara meneran. Syukur dipermudahkan saya bersalin. Ada org anak pertama jahitam sampai 30 dekat perineum sebab tak tahu cara meneran. Main hentam je. Kena pandai curi nafas. Paling penting jgn angkat punggung.