Breastfeeding

Ada ke kat sini ibu2 menyusu anak sebelah payudara? #ingintahu

15 Balas

sy dulu belah kanan je. smpai bengkak2 besar sbelah. ni skrg dah ajar dua2. dah dua2 bengkak bila anak tidur lebih dri waktu susu dia😂 nk pam malas bebeno. kejut jugak dia bngun . gilir2 belah kanan n kiri . mcm sy sbb sy lagi dominan pgg dia belah kanan. skali angkt je trus lekat puting. tp belah kiri ni nk kne adjust2 bby,adjust kdudukan tgn,adjust mcm2. n bby,bila lmbt puting ke mulut,dia melalak. tu dok bg belah kanan je. skrg takde. bg je dua2. stress tengok besar sbelah 😂

Hi ibu tak boleh macam tu ibu , ibu akan hadapi fasa susu drop nanti. Ibu perlu ajar anak kedua-dua belah , anak" memang ada fav side dia. Tapi perlu kedua-dua belah. Kenapa anak ada fav side , sebab belah yang anak suka aliran susu lebih cepat. Untuk mulakan anak menyusu side yg kurang menyusu , cuba bagi susu bila anak baru bangun tidur atau ketika anak mamai. Dalam keadaan spontan anak akan menyusu side yg anak tolak. Atau menyusu dalam bilik yg gelap dan sunyi.

Kalau boleh gilir2 skali menyusu 1) contoh 1: If anak yg xnk lagi sebelah (eg:kanan), bagi dia kanan dlu then bagi baru bagi kiri 2) contoh 2: If susu kita kurang (eg:kanan) then bagi kanan dlu jugak. Sbb bila bby hisap ni dia merangsang utk susu keluar. Tapi kena sabarlaa sikit. 3) contoh3: Kalau ibu yg problem (eg:sakit belah kanan) jgn paksa bagi. Nnti lagi teruk. Kalau boleh pump je belah kanan tu guna vol yg slow

Ade, anak sulung dlu. Right breast rasa tersangat sakit sampai rasa berdenyut ada luka. Dah cuba letak air susu, krim semue, tak sanggup sentuh walau sikit pun. Tpaksa pump dan breastfeed belah kiri je. Memang sebelah kiri je la besar tak balance, kita ikhtiar mana yang mampu 😊 harap kali ini dua2 breast berfungsi dgn baik 😆

saya dulu mase anak sulung mcm tu . die nk nyusu belah kanan sahaja . memang x nk langsung kalau bagi belah kiri . sampai tahap melecet pedih semua x terkata laa . susah jugak nk bagi die benti sbb full bf kan . alhamdulillah ni sbb saya tengah ngndung die pon dh 3tahun so dh boleh paham bile saya ajar die slow2 benti nyusu

Saya lah tu. Anak dah masuk 6 bln dh. Susu belah kanan kering dh. Menyesal la jgk. Hahaha tkpelah. Ni anak sulung. Lesson learned. IshaAllah anak no dua nnti dh ada pengalaman so kena ajar jgk dua2 or at least sebelah pump sebelah direct so that dua2 blah boleh supply susu… pape pn jgn down ok. Enjoy je journey ni

bby saya sejak 6bulan xnak langsung nyusu belah Kiri,bia sua puting belah Kiri die macam nak muntah xtahulaa kenapa,sedangkan dari lahir memang saya bagi dedua..Start die tolak isap puting Kiri tuu,memang puting kanan jelaa da sampai besar sebelah daa tek saya tapi redha ajelaa asalkan bby sihat..

kena ajar jugak 2 2... kalau x lama2 akan mgering yg sebelah x myusu tu... anak sy dlu x nak belah Kiri sbb flow laju ... lps belajar teknik gunting Bru dia mau... kena try error jugak sis..kdg slow sgt xnak jugak...kdg laju sgt pn dia xnk jugakk

sya la , sblm ni bg sblh kanan je.. sbb sblh kiri mcm ank x suka.. tp masuk 4bulan , sya dh gilir2kan dua2 belah.. skg menyusu sblh saja ank mcm x cukup so dia dh x memilih.. dua2 dia kosgkan terutama waktu mlm.. ank bru masuk 5bulan full bf..

kenapa tu? awak ada mslh breast sebelah kurang susu ke mcm mana? klau x ada kena bagi dua belah gilir²..