praeklamsia

ada ka di sini ibu2 hamil yg pernah dengar praeklamsia???atau boleh kongsi x semasa bersalin tu mcm mana kejadian..sbb sya bca2 d google bahaya ketika hndak bersalin🥺

6 Balas

Sy kena masa nak bersalin, semasa preggy x pernah ada tekanan darah tinggi.. smpai LB jalan buka 4cm terus muntah2 tanpa henti, mengigil sejuk sangat.. Bila inform doc terus check BP 110/190.. terus decide epidural utk tahan kite sakit lagi sakit lagi tinggi tekan BP but bersalin normal.. Alhamdulillah lps brasalin 2minggu on ubat selepas tu alhamdulillah okay.. Now preggy ank no2 awal2 doc bagi aspirin & calcium carbonate

sy bru ni ttber ada smua ciri² praeklamsia. mcm mata kabur, pening nak pitam, sakit perut, muntah lbih 7kli sdgkan dh 7blan. hmpir laa nk kena masuk wad 🥴 tpi doc tu sruh ddk dlu kt tilam rehat bgi ubat apa smua. nasib baik ok. check bp pon ok tk naik. mmg bhya praeklamsia tu, dia mcam sawan ttber je dtang

I pernah ada preeclampsia. 2 kli pregnant. dedua ada preeclampsia. first baby tak selamat. meninggal dlm kandungan. second baby masa jadi preeclampsia tu. doctor terus induce utk selamat kan dia sebelum terjadi mcm kandungan pertama.

9mo ago

Yg 1st baby tak selamat tu dia jd mcm mana ya? Di sebab kan apa ya tak selamat sis? Sy pun ada Simptom2 preclampsia. Tp doc blm confirm lg

kalau tekanan darah terlalu tinggi or berat naik mendadak

Bahaya kalau tekanan darah tinggi or naik mendadak.