ubt drh tggi aspirin

Ad x momy2 y ad pengalaman tln ubt aspirin..dktor bg sbb ad sjarh drh tggi hamil sblom ni..

10 Balas

Sy makan sampai beberapa minggu sebelum bersalin (bersalin 37minggu) makan 1/4 je...ubat ni doc bagi utk cair darah kalau ada darah tinggi sbb dia takut terjadinya preeclamsia (boleh google side effect dia) org yg ada drh tinggi ni baby slalunya xmembesar...dia akan kecik sikit sbb tu mak2 yg pregnant ada darah tinggi consider high risk. Bahaya utk ibu dan anak. Jaga pemakanan sis. Goodluck

Sy kena. 1/2 biji je doc suh cairkn dlm sesudu air baru minum. Tp sy buat mcmtu nak termuntah dan rasa pahit mulut sepanjang hari so sy telan mcm tu je. Xpasti sebab aspirin atau ubat veloxin..lepas dpt ubat2 ni asyik rasa mengantuk je..

4y ago

Kan..teruk betul mengantuk sy skrg..xboleh bawak bincang dh 😅 klu bkn sbb cuaca panas skrg ni, rasanya boleh je tdo sepanjang hari.

Saya pon dapat aspirin. Tapi kena telan setengah biji je. Dia kata untuk cairkan darah dan elak dari sawan. Saya takde sejarah darah tinggi. Kawan saya ada sejarah darah tinggi, pon makan aspirin

4y ago

Lama lama naik malas dh mkn..😂

Saya makan even xde drah tinggi.. Tp dsbbkn aritu bleeding ad blood clot doc trus bg.. Mmg kena makan ubt tu. Awal2 makan ubt tu sebu prut pstu skit kpla.. Gtau doc dia sruh makan sblm tdo..

Sy ade ambil aspirin tapi bukan disebabkan oleh darah tggi, tapi disebabkn sy pernah ade sejarah keguguran berulang dan baby tak membesar.. 1 tablet/day hanya selama sebulan..

3y ago

sy pn kes mcm sis..ade dpt ubat tu smlm tp sy tkot nk mkn...spnjg sis mkn ubat tu ok ke?

Pernah kne makan 1/2..bau ubat tu masam2 Dan lepas mkn rasa mcm nk muntah blik. ..doctor BG sbb sy ad SLE..tp skarang dh stop SBB keadaan sy bertambah baik.

Sa mkn ½ biji.ari tu mkn ¼ je. doc naikkan dos. Sa Ada kencing Manis da bmi lebih.

Sy pun kena makan 3/4 sehari sebab ade finroid 10 x 12cm

Sy masih makan dr 1st check up kat kk smpai now 27wks..

Ye sy kne... Sbb de sejarah... Mkn smpai 36w....