Kalau dah 3cm agak2 berapa lama baru bsalin ya..

3cm berapa lama bsalin

2 Balas

first baby ke? klau first time sllu mkn masa sikit sehari dua pun ade. sy dulu hari rabu dh 3cm. tp sbb tggu LR jumaat pg baru dpt LR. Masa jumaat tu masih 3cm plus doc x paksa induce pun sbb baby heartbeat okay n sy baru 38w. klau dah 40w masa tu mgkin dh kena induce dah. masuk LR kul 9 pg, 9.45 pg doc pecahkan air ketuban, lps tu dr 3cm tibe2 bukaan sy trus reach 9cm n nurse nmpk mcm sy nk teran suruh sy teran. alhamdulillah 10.38 pagi dah beranak. lain2 org lain ceritanya. klau sy mcm ni lah haaa

4w ago

time 3cm hari rabu tu okay lg rilek lg. mgkin sbb anak 1st kot. contraction ade n kuat tp sakitnya x rasa pun. plus sy pun pain tolerance tggi jugak. hari khamis dr ptg ke mlm start contraction makin kuat tp masih 3cm so mlm tu sy nk tido sbb mcm dh boleh rasa jumaat sy akan bersalin. so khamis mlm tu sy mntk ubat tahan sakit dr nurse sbb nk tido n simpan tenaga utk esok mana tahu kot bersalin jumaat esoknya. 9 pagi jumaat dpt LR. masa masuk LR still 3 cm n dh start sakit contraction kuat balik sbb ubat tahan sakit dh habis effect. 9.45 pg doc pecahkan air ketuban lps tu mmg trus sakit gila. sy mntk nak ubat tahan sakit lg so nurse suruh sedut gas baru sy rasa okay sikit n boleh tahan wpun mamai tp still boleh fokus dgr ckp nurse n doc. nk mengamuk dh rasa huhu dgn suami x lps lg masuk wpun dh smpai hosp sbb tgh tggu covid test. pastu kul 10.30 pg nurse saja nk check bukaan tibe2 masa dia check n seluk2 sikit tu tibe2 dr 3cm trus jd 9cm. nurse nmpk sy mcm nk teran so dia suruh teran. s