Perut cramps minggu ke 33

33 minggu, kalau rasa cramps n perut mengeras sepanjang malam selang 10 ke 15 minit. Nak kena jumpa dr ke? Takde turun darah or lendir.

5 Balas

Ikut instinct mummy. Sy 28w dah mula mengeras. 33w ada brownish discharge dengan sakit bahagian bawah abdomen. 2 hari ada discharge brownish agak byk juga tp bukan lendir darah. Tak sedap hati, pergi hospital bahagian labor terus tak pergi kecemasan dah. Tunjuk gambar kat nurse, doktor attend, bila scan baby okay, placenta bukan duduk bawah. Sekali cek bukaan dah 2cm. Warded terus utk cucuk dexa ubat matangkan paru2 baby. 48jam kemudian dibenarkan keluar. Just dah tak boleh lasak sgt lah. Takut makin ada bukaan.

3w ago

xkene bersalin awal ke if dh ada bukaan 2cm?

saya waktu 31w first time perut mengeras tapi tak sakit. hari ketiga mengeras saya decide nak pergi PAC sebab instinct rasa lain macam, buat CTG ada pula pre-term contraction, kena marah dengan doc sebab tak datang awal. nasib baik tak beranak pre term doc kata. jadi kalau rasa lain maciam je, saya ikut instinct, pergi je PAC. at least kita tahu apa yang jadi kat dalam.

sy 31 pun rsa mngeras tp tkkerap sgt.. tu pun contrction plsu hhhu tp rsau jgk dgn krap buang air besr skrg

kontraksi palsu kot, tp klau setiap mlm tu tak wajar ya mummy kena jumpa doc juga

Jumpa doctor sis jgn hold kita taktahu keadaan baby cmna dkt dlm tu..