Baby mengeras

29w baby kerap mengeras 2 atau 3 minit Normal ka, saya ada tanya nurse kemarin abis check up nurse ckp itu normal tapi saya mcm tak sedap hati klu balik baby mengeras lepas gerak mengeras lagi balik2 bgitu Tolong jwp soalan saya klu ada mumyy2 yg lain rasa yg sama dgn saya bahaya atau tak klu baby kerap mengeras tapi baby gerak tq#firstbaby #bantusharing #jangandibully

1 Balas

Sy dulu masa ank no 5, dari 23week kerap keluar masuk hospital sbb baby mengeras dan sy sakit perut.. Doktor injection matang paru2 baby sbb takut kelahiran awal.. Lagi skali masa 28week kene cucuk lagi.. Lepas tu masih sakit jgk.. Sy sabar je tggu.. Xlama tu dah 31week sy sakit lagi bawah perut mcm contraction 10mnt skali.. Sy pergi hospital shah alam.. Die suruh balik lepas inject ubt tahan sakit.. Tp x hilang jgk makin sakit.. Sampai la esoknye.. Sy rase baby macam kurang gerak.. Dari 9pagi smpai 2ptg.. Baru 2x gerak.. Sy x puas hati sy pergi hospital klang.. Doktor pakar cek.. Die bgtaw kene masuk wad.. Dan cek bukaan dh 1cm.. Doktor tggu sampai ptg kalau ade bukaan lagi.. Cek dh 2cm lepas tu sampai ke pagi esok nye x bukak2 dh.. To jantung baby 120- doktor pakar ckp nk masukkn ubt bawah.. Kalau cukup 4cm booking labour room.. Pukul 5ptg dh 4cm masuk labour room kene induce ubt kuat drip kt tangan tu.. Sakitnye ya amat sgt.. Tgh malam 11.33 sy dh bsalin mase 8cm je.. Baby kecik 2.55kg.. Sbb jntung lemah sgt.. 31week.. Nasib baby masuk inkubator 4hari je.. Lepas tu dh bole balik..