cara baca result scan janin dalam kandungan

1.BPD-Biparietal Diameter/lebar kepala bayi.. 2.HC-Head Circumference/ukur lilit kepala bayi.. 3.AC-Abdominal Circumference/ukur lilit perut bayi.. 4.FL-Femur Length/panjang tulang paha bayi.. 5.EFW-Estimated Fetal Weight/jangkaan berat bayi.. 6.AFI-Amnion Fluid Index/Indeks atau bacaan cairan ketuban.. jumlah air ketuban diukur dari jumlah 4 kuadrant rahim kita.. Air ketuban Banyak..>20cm Air ketuban Normal..8cm-20cm Air ketuban Kurang..<7cm

9 Balas

hai mommy nak tanya sesiapa yg faham bacaan ni? semalam scan kat KK,katanya perut baby kecil yg lain okay ..kandungan 28 minggu 2 hari ..minta tolong mommy semua 😌berat baby tu okay ke?

sis nak tanya hari tu sy gi scan kat swasta , doc kata air ketuban 3.5 cm mase tu 17 weeks preg doc tu kata x byk and x sikit . die kata normal

4y ago

17week masih baru, kantung pun belum besar lg, sbb tu ukuran air ketuban sikit je

tq for info..bru taw..sblm nie tw EFW Hadlock je..brt bby jer...😂😂

tQ info👍..mmg xfaham benda² mcm nie😅

Thank your for sharing. Nice info 👍🏻

now sy 29 week air ketuban sy 20:72 normal ke

thanks for sharing

tq min... nice info.

4y ago

Min mana

Thanks info