pegerakan janin

18 minggu sye blom rasa pegerakan bayi dlm perut saya risau lah 😢

13 Balas

normal. ruang dlm rahim awak masih luas. baby masih boleh bergerak 360°. dan bergantung juga ketebalan perut awak. kalau jenis perut nipis pergerakan baby lagi mudah nmpk. sebenarnya baby dh bergerak cuma kemungkinan awak je xboleh nak bezakan. kita start kira kick baby pon 28w dan keatas. if awak masih rasa risau pergi je scan tiap2 minggu dekat private clinic. scan xmembahayakan baby dlm. rahim kita. yg bahaya ada lah duit keluar utk scan🙈. alang2 awak dh masok 18w. boleh buat detail scan. detail scan boleh tgok head to toe baby awak.

9mo ago

inn shaa allah, baby xde pape. jgn stress tau. moga baby sentiasa dlm lindungan allah❤️🥰

Masih normal lah 18w belum rasa apa2 pergerakan baby. masih luas kot rahim kita tu, saiz baby pun baru berapa cm masa ni. Jangan risau sgt. saya pun start rasa gerak2 halus tu masa 20w+, 22w bru rasa vibrate skit2.

Normal. Biasanya 20weeks ke atas. Depends ketebalan perut sis. Dont worry. Awal lgi tu. Week 28 lagi seram sis kalau tak gerak sbb time tu kena kira kick. So dont worry. Its normal. Take care

Tak perlu risau sis saya 22 weeks baru rasa pergerakan baby dalam perut ada org yang kulit atau lemak perut nya tebal tu yang jadi kita lambat nak rasa baby kick dalam perut .

18 minggu biasanya mmg tak rasa sgt.. kalau rasa pun mcm ada bubble2 je dlm perut.. mcm pop pop gitu.. so jgn risau okay.. nnti kalau dia dh besar sikit awak akan rasa..

24 minggu kdg org bru rasa . klau rasa awal alhmdulillah . rajin2 search kat utube or gogle ye puan utk tahu ssuatu klau kita curious 😊

its ok awal lg.. baby gerak tp mgkin awak x prasan.. slagi awak scan n baby kt dlm tu ok xde ape yg perlu drisaukn..

18w masih awal lagi. biasa 20w keatas baru rasa gerakan baby. itupun rasa gerakan halus. cm ada rasa geli2 kt perut.

Saya 20 weeks bru rasa bby gerak.. itu pun gerak2 manja.. ta silap kalau 22weeks tade gerak .. pergi laa scan..

bayi duduk dkt rahim, bukan perut tau. 18w tu awal lagi. melainkan klu awk dh beberapa kali bersalin

9mo ago

betul tu. sy masa 1st baby dpt rasa masa 21@22w mcm tu. 2nd baby dpt rasa dlm 17w