Kandungan saya baru masuk 4 bulan lebih doc minta saya ambil ubat cair darah. Sapa2 pernah makan?

1/2 biji sekali sehari kena ambil. Sapa2 yang pernah ambil ubat ni ok x? #mummytobe #risauja #anakfirst #tolongjawabya

Kandungan saya baru masuk 4 bulan lebih doc minta saya ambil ubat cair darah. Sapa2 pernah makan?
15 Balas

sy penah mkn.. sy sebab history family ade drh tggi & kncing mnis.. tu pun sbb ayah je ade.. 1 lg. sy obes.. start on 12w.. smpai 36w stop.. tp sy pun sgkut drh tggi mase pregnant.. doc bg 300mg..suh potong 2..mkn sekali sehari.. Alhamdulillah xde rase ape pun.. ok je.. yg lain sy xde mslh

prngt mmng di galakkan amik ubt cair darah ni sis... cuma lain org lain dia punya ubat sy hb ok dokter nk hb sy to normal je dokter suh sy amik obimin untuk normalkan darah ... hri to nurse kk bgi zincofer sy xdpt telan jdi dokter suh tkr alhamdulillah smpai skrg ok tpi ubt to mahal la beli kt farmasi

doctor mmg akan suruh kite amek ubat cair darah sbb bila preggy darah kite senang pekat. maka dgn itu jaga lah diri jgn smpai terkena covid. sbb sy baru je kena bulan 5 aritu, sbb kn preggy + covid darah sy jd pekat sgt so dpt lah darah beku kt salur darah paru2. take care ya

doktor bagi then kena makan. doktor bgi ubt ikut keperluan bdn n kandungan awak. bukan bagi suka2. x perlu risau. yg perlu risau kan kalau ubt or supplement tu awk beli sendiri dkt luar tanpa consultation doktor.

2y ago

sy mkn dr 12w until bsalin nti 38w serah dri..tmasuk 2bji kalsium 3 kali seari n metadopa 2 bji skli seari...ubt ni stgh bji 1ari skli...obimin plus vit b, acid folic, zink..rase 1 ari brp belas biji sy mkn ubt?? time kne covid tmbh lg ubt batuk pil n parcetamol..hbis covid bhnti mkn 2 ubt tu...rase time prggy ni pling bnyk telan ubt...now dh msuk 3rd timester if tk mkn ubt 3 srgkai utk bp sy akn mule pening...so nasihat sy mkn ubt sy doc anda suh mkn..jaga dri n kdnungan..dr menberi uh tbaik utk kite...tawakal insyallah smua elok je ok?

Saya, sebab saya advanced aged maternity, berisiko bila bersalin nanti. Masa dah masuk wad utk IOL sbb GDM on medication, doktor suruh berhenti makan ubat cair darah.

Sy penah mkn ni sbb misscariage 3 kali dlm jarak dekat.. awal pregnant sy mkn Duphaston, stop Duphaston dia bg ni.. kena mkn sampai nk besalin..

saya kena makan ubat ni. alhamdulillah xde sakit kepala 😂 ni kalau xmakan, skip berapa hari.. memang buat hal

sy time 12w pun dh kne makan ubat ni..nurse ckp darah sy pekat sgt..rse ok je..cm minum air biase

sy pun mnum ubt ni gak sis..skrg pregnant 30mggu..

saya pun ada makan ubt ni ,bacaan bp sis tinggi ke?

2y ago

5bulan