Keguguran, pe patut buat

1) bagaimana cara berpantang ia..tetap bertungku berstokin kn. Sy tnya sbb dlm ahli keluarga xde yg pnh gugur. 2) nak tanya, lps bleeding dan kua janin...doctor de msukkn alat cam mulut dan doktor de robek2.. itu d&c ke?? #firsttime

12 Balas

Sy pon yang pertama gugur dalam sejarah family.. kira pecah rekod la..😅 tapi family okay je.. dah takde rezeki kan.. tapi diorg la banyak google cara pantang cemana.. sy pakai stokin pon 2 minggu je.. lepastu dah ikot kepala sendiri.. makan pon pantang sebulan cantu je.. sbb sy dnc.. gugur dekat hospital.. jd dokter buat dnc terus.. esoknya terus berurut dan bertungku.. sy mkn ubat hospital je..

9mo ago

oo... baik. terima kasih

saye gugur 2 kali,, pregnant2 bulan gugur,,Sye berurut,minum jamu,pakai stokin,jage makan,, first gugur,dnc,,Xde bius,, doctor tarik je,,sbb da mmg nak keluar,, second gugur,,doa sungguh2 turun sendiri,, trauma dnc🥲, Alhamdulillah,turun sendiri semua sekali,,pegi hospital,scan,da Xde ap,,just cucuk utk kecutkan rahim

9mo ago

masa yg first tu...sakit x sblum dan semasa di tarik tu??

Takyah pantang kalau gugur. Makan mkanan yang sihat utk pulih kan badan dan rahim. Yang masuk mulut itik tu kalau gugur tak jatuh habis. Kdg2 ada je yg gugur pastu turun macam period. After few days dah clear. Lepas darah dah habis, pergi check utk tgk ada sisa lagi ke tak sbb sisa2 tu blh buat infection.

9mo ago

ok ok..baik. terima kasih awk

Sy pantang gugur 2minggu tp xde tungku.. cuma jaga pgerakan n makan.. lpas tu sy urut.. pantang mkn lebih dr 2minggu pun xpe sis.. Soalan no 2 sy xsure sbb sy gugur mmg kuar abis.. so xde masukkan pe dah.. scan pun cantik kat dlm… Moga dpermudahkan urusan sis bpantang.. pantang elok2 ye

9mo ago

terima kasih

sye pntang ggur 2 mnggu je..xde brurut ape pn..just pkai stokin dgn jga mkn je..alhamdulillah skrg pregnat plak..3 bln kosong,tup² Allah bgi rezeki lgi..sye ptma kli ggur,alhamdulillah Allah permudhkn..kluar sndri,dn drah pn kluar mcm dtg period yg dh nk abis mcm tu..skit² je..

9mo ago

tahniah

Pantang 2 minggu kalau rajin. Sebenarnya bergamtung gugur berapa minggu.. Kalau awal2 tak perlu strict sangat. Yg kedua tu bukan dnc. Dnc kena masuk bilik operation. Itu just masuk mulut itik untuk keluarkan sisa sikit2 yg tinggal. Sy dulu pun macam tu

9mo ago

oo.. baik. terima kasih ye. ya mulut itik.

Yg kedua tu bkn dnc..dnc kena masuk bilik operate..yg dia masukkan tu muncung itik and just keluarkan sisa2 yg tinggal.. Sy dh dua kali kena.. Yg pertama hampir2 dnc tp tak jd sbb dh clear habis masa admit dlm wad..

9mo ago

ok...tq

sy prnah gggur.. tpi tron sndri.. xprlu cuci..sy pntang 2 mnggu je smpai drah btol2 kering n jge pmakann.. pkai stoken.. klau mmbbitkn cuci kne pntang mcm org brsalin nk bg luka dlman btol2 sembuh..

9mo ago

oo.ok ok. terima kasih ye

Pengalman saya. Gugur kena pantang 2minggu mcm tu. Makan kena jaga. Nk berurut jgn atas perut.. lepas hbis patang saya bersama tak masuk dlam tapi allhamdulilah mengandung. Mkn jamu.

9mo ago

oo..ok tq. mkn jamu apa tu

saya berpantang mcm bersalin jugak.. tp waktu pantang ggur tk bolh trllu sejuk dn trllu pnas.. betoi doc guna mulut itik tu untuk check clear ka tk ja kt sy..

9mo ago

ok..baik. terima kasih