Birthclub: September 2022 icon

Birthclub: September 2022

21356 Followers

Feed

SLEEP TRAIN Ank 1y 6m

How to sleep train ank dh 1y6m. Sekarang nk kepit je tidur. Before this dlm 6/7 bln pernah la sleep train ni dia mamai sy tgl buat kerja lain di rumah. Tapi every week dlm 3-4 hari sy mesti balik kmpg mertua or balik rumah parents sy. Jadi tukar tmpt tidur maybe tu Jd punca utk susah sleep train ni berhasil.. dia nk di teman juga n sy tak boleh buat benda lain. Kena tunggu dia tidur baru sy boleh buat kerja. Before this pernah take time until 2-3 hours utk teman dia tidur je then baru dia tidur. Skrg pulak Jd habit la. Nk tidur kena Ade ibu atau ayah nya. Sy tiada bilik lain. Kalau Ade katil baby , dia taknak dah tidur situ. And 1 lagi ayah dia kalau balik rumah parents I selalu kepit nk tidur kn dia waktu mlm n I have to be side katil atau keluar Dari bilik sampai dia tidur dgn ayah dia la. Kalau balik rumah parents husband, sy plk kena teman ank tidur smpai dia tidur. Actually a bit tired la nk kena teman aje.. I can't do anything. 1 lagi sy mmg xpakai buai sbb xnk biasa kan sbb sy selalu balik sna sini n masa tu fkir byk kos kena beli brg smua & sy takut gegaran kpla msa awl2 newborn sbb baby lahir Kecil n sy plk terikut kt mana sy baca sebelum ni pasal keburukan buai kan, Jd sy mmg xpakai buai. Masa NB sampai 4-6 Month kot sy kena dodoi kn dia tidur . Nk join class sy xde income sndri. Husband yg tamggung sy n ank semua. Jd sy pn xnk susah kn dia nk join class ke ape. Hope ada org dapat bantu dgn tips or semangat yg bernas tanpa buat sy as ibu or ibu lain down . Cause I'm already almost into burn out .. tQ so much #firstmom #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

Read more
 profile icon
Write a reply

Tips baby sembelit

Anak sy 1t 5bulan kerap sgt sembelit. Org ckp bg je buah naga, pisang, yakult, tembikai, nanti anak senang berak. Doc ckp kena ikut pola pemakanan. Bg mkn sayur, protein dan minum air masak secukupnya. Tetap sama sembelit jugak. Tukar susu fm pulak dari yg murah ke yg mahal pun sama tetap sembelit. Puas fikir apa masalah. Try beli probiotik habis sebotol kecik tu aish sama jugak. Bukannya murah benda tu. Anak bukan sembelit biasa. Tahap sembelit sampai nk keluar taik tu, berpeluh dan menggigil satu badan. Menangis sampai berjam-jam tapi tetap tak Keluar. Sekali keluar secoet je. Kdg² berdarah. Kat rumah mmg dah spare ubat utk sembelit. Yg sumbat kat bontot tu pun ada, yg telan pun ada. Beli byk² utk berbulan² trus. Lepastu sy ckp dekat husb, apa kata kita bg anak minum air kelapa. Kita ikhtiar cara ni pulak. Husb setuju. Kebetulan depan rumah mmg ada pokok kelapa husb tanam. So kait la buah kelapa bg anak minum sekali mkn buah kelapa. Wah nampak mcm dia suka. Memandangkan anak mmg tiap² hari berak, so esok tu tak sabar kita laki bini nk tgk najis dia. Pagi tu elok je dia meneran tak nangis². Najis dia smooth je keluar. Kita sbg mak bapak sedih campur terharu bila tgk anak dah tak sakit mcm selalu. Sekarang dah masuk dua minggu dia berak lancar je. Kita pun dah tak rsau dah. Bukan setakat sistem penghadaman dia dah lancar, anak pun mcm susah nak sakit. Biasa kena air hujan terus demam. Ni elok je kena hujan tak sakit apa². Makin sihat ada la. Sape ada masalah anak sembelit mcm anak sy bolehlah cuba amalkan air kelapa. Byk sgt khasiat air kelapa ni selain boleh menguatkan antibodi kita

Read more
 profile icon
Write a reply
Load More Posts