INDUCES SEBAB APA? 35weeks 6Days

yang induce sebab apa ye? baby besar ke?#firstmom #ingintahu

2 Balas

bnyak sebabnya sis. Tk semestinya baby besar. kadang2 overdue pun kena induce jugak. untuk gdm mom plk dr bgi tarikh bersalin awal untuk elak baby besar dlm perut. susuh untuk ibu meneran nnti. tpi kalau ikut scan baby time 35w, berat baby masih paras normal, dr bgi je bersalin ikut edd. mcm kes sy. tpi baby still nk keluar awal. ada jugak kes air ketuban kurang, leaking, atau bnyak lagi sebab lain yg buatkan ibu kena bersalin secepat mungkin. So dr akan induce.

banyak faktor. depends keadaan. mcm saya, sbb air ketuban dah pecah, tapi bukaan lambat. lepas 12jam, kena induce untuk percepatkan proses bersalin. risiko untuk ibu dan bayi jika lambat.