Belum ada rezeki

Xtau mcm mana nk bg hati tenang. Ibu sendiri sindir2 bila nk ada anak. Padahal bru gugur 2bulan lepas. Duk bgtau umur dh byk (sy skrg 28) anak blom ada. Mcm xphm rezeki tu Allah bg. Kalau belum masanya, mmg xkn dpt. Hari2 rasa sedih, down. Kalau org luar tu lain la. Ni ibu sendiri. Sy terasa sbb ibu slalu banding dgn kwn2. Dh ada anak 1, anak 2. Tp sy blom. Sedih sgt rasa. Xpenah luah, sy pendam je sakitnya rasa.. #pjj #pleasehelp

25 Balas

Klu sy, mmg dh ckp: mak ni. Asyik anak2. Dr mulut tu sibuk nk bnding, baik pi mnta n doa byk2 kat Allah supaya sy dpt zuriat. Igt ape mcm cite katun ke tggu burung stork bw baby dpn umah bila kita nk?? Klu blh mcm tu dh byk dh anak sy, sbb sy pun nak anak. Tp Allah tak begi lg rezeki tu. Bkn main tekan vending machine tek dpt anak also! Klu Allah bg semua org rezeki yg sama pd ms yg sama, semua manusia di dunia ni serentak dpt anak umur 1 tahun ke 2 tahun ke. Sng nk jd prmpuan mcm tu x pyh nk risau2! Tp tak! Cerita sy... Dulu ada org msk minang sy lps dpt kerja. Mak tolak muda lg katanya. Dh tu bila dia tnya kemudian bila nk kahwin, sy ckp:eleh org tua ni! Dulu ada org nk khwin, dia pi tolak. Kata muda concentrate kerja dulu. La ni gedik nk suruh aku khwn pula. So kita nk concentrate kerjalah dulu. Jgn tnya2! Mmg x prnh tnya lg lps tu. Then 36 br sy kahwin. Msk 36, mak sy ckp tak pyh nk rancang2 bila nak anak, cpt2 beranak. Umur dh meningkat bkn muda lg katanya. Sy ckp: amboi! Igt main tekan vending machine ka?! Bw sy kat mn ada mesin tu. Igt ape nk ada ank, byk bnda nk kna fikir, willing x nk letgo kerja bila keadaan memerlukan. Finance ok ke x. Bkn nak bela anak kucing. Dia pun tutup mulut lps tu. Tp rezeki Allah bg, 8 bulan lps kahwin, sy preg. Anak msk 1 thn 10 bulan, 2nd one otw. Jd, kita prmpuan ni jgn nk terasa sgt dgn kata2 org. Relak. Allah plan yg terbaik pd ms yg terbaik.

3y ago

setuju sgtt sbb perancangan Allah tu terbaik dari manusia

Kita sebaya dan serupa. Tp saya kena dgn mil. Baru sebulan kahwin dah tanya bila nak lekat. Siap kata masa mil sebaya saya, mil dah ada 3 anak dah. Mil suruh cepat2 sbb teringin nak jadi nenek muda (40an). Suami pula anak sulung. Selama 2 tahun kahwin, soalan tu je yg dia akan tuju pada saya, bukan pada suami. Then adik ipar saya kahwin. Doa saya tanpa putus biar lah adik ipar saya cepat2 dpt baby and bg cucu pada mil. And tak tau lah, doa saya makbul, 2 bulan kahwin, adik ipar pregnant. Then baru mil slow down tanya saya soalan bila nak bg dia cucu. Tp masih keep tanya and tambah lg ayat “tak dpt lah ibu cucu sulung dari along”. Allah je tahu perasaan saya. Menangis sorg2 tu dah biasa sgt. Down, stress semua ada. Lagi2 mil saya ustazah. Family saya, sorg pun tak pernah tanya pasal anak/cucu. Dorg relax, santai je. Percaya pada rezeki. Alhamdulillah, 4 tahun menunggu Allah kurniakan rezeki buat kami tahun ni. Doa kan semoga saya dan kandungan sihat dan selamat sehingga bersalin ya 🤲🏼 Semoga sis terus kuat dan jgn putus harapan ya sis. Hugs 💕

3y ago

Allahu... ye betul. Nangis sendiri tu dah biasa, org yg xpenah lalui xfaham. Mmg sgt sensitif bila ada soalan pasal anak. Semua pmpuan yg kawin mesti ada niat utk ada zuriat kn. Smoga awk n kandungan sihat2 shj. Tq sudi respon. Take care

sabar cik.. cik muda lg ... percaya rezeki tu dr Allah . klau dia nk bg, dia akn bg jugak .. mcm sy thun lepas Dr diagnose kne fibroid . & sy buat major operation untuk buang fibroid tu. mmg Dr ckp sethun xblh mngandung & after that baru buat treatment .. lpas sy buat operation tu, org sekeliling sy ckp sy dah x blh mngandung .. lg sedih bila org yg pling rapat dgn kita ... tp sy x nk sedih2 .. sy ckp dgn husband .. doakn kita moga dpt rezeki awal ... alhamdulillah .. skrg sy da pregnant 7w .. yg penting cik jaga diri.. jga makan.. sbb lpas sy operate tu sy mmg pantang mcm org bersalin dkt 3 bulan & sy control mkn , emosi .. sy fham perasaan cik sbb sy pon slalu ditnya bila nk mngandung ... lg 1 wktu sblom ada bby tu mungkin rezeki cik untuk buat persedian untuk akn dtg .. nasib semua org x sama cik .. jgn sedih2 .. be happy ... sy slalu igtkn diri sy .. klau sy susah . ada org lain yg lg susah dr sy ...

3y ago

Betul.. rezeki lain2 kn. Kita rasa kita dh susah, org lain ada lg susah. Terima kasih juga kongsi pgalaman, moga lancar semuanya buat awk ya. Jaga diri

jangan stress atau ambil hati. kadang mak mak ni biasa la tak sabar nak tengok cucu. puan lalui ja kehidupan macam biasa. bila mak tanya cakap la "mak doakan ya. doa seorang mak tu kan berkat manatau Allah kurniakan baby lagi dalam masa terdekat ni". kata kata bandingkan ke apa jangan ambil hati. ingat dalam hati & fikiran rezeki Allah yang bagi. insyaAllah pasti ada gantinya nanti. semoga ada berita baik buat puan & suami lepas ni.

3y ago

InsyaAllah mudah-mudahan. Tq

28 tu muda sangat sis. saya kahwin pun umur 29. sis banyakkan bersabar, ambil masa recover. gunakan masa ini untuk berjalan2 dengan husband, dating berdua. saya kahwin & pregnant masa pkp, tak boleh rentas negeri, tak sempat spendtime keluar date dengan suami. bila dah boleh rentas, ada anak kecil, kes makin tinggi. rasa anxiety bila nak keluar rumah. pergi lah hiking, check in hotel, pergi genting, pergi pulau.

3y ago

Itulah sy pn pjj dgn suami. Jumpa sbulan skali. mungkin ni jgk ruang Allah bg nk spendtime dgn suami juga. Walaupun dh kawin 2tahun, jumpa sekali sekala, time jumpa pun skejap sgt

Respon je yang bebaik dekat mak “doakan tak lama lagi mak dapat cucu”. Parents or in law mmg mcm tu kekadang. Kita sabar je masuk keluar telinga kiri kanan je. Yang penting kena enjoy hidup berdua dengan husband. Nak ada baby tak boleh stress 😊 paling mustajab adalah doa dekat Allah untuk kekalkan kita jadi orang yang sangat sabar 💜

3y ago

betul sgtt Allah yang tahu masa sesuai nnti banyak kan berdoa sis pedulikan kan mulut orang kita tak akan dpt puas kan hati sapa pun jus jaga diri Allah maha penyayang

Sabar ye awak. Jangan terlalu stress fikir apa yang orang nak cakap. Saya dulu selalu stress fikir pasal anak sebab orang keliling lepas kawen semua cepat lekat. Kadang2 rasa down jugak. Alhamdulillah dekat setahun tunggu, saya pregnant twin sekarang. Semua terkejut. Jangan stress. Saya doakan ada rezeki awak nanti. In shaa allah aamiin 🤲🏻💪🏻

3y ago

Alhamdulillah..rezeki awk. Tahniah. Tq doakan.

Bersabar ya puan. Saya pun lepas 6 tahun baru ada rezeki. Umur pun dah masuk 31. Bila sy sedih dan perlukan seseorg sy akan rujuk ibu mertua sy. dia pernah melalui apa yg sy lalui, dia lebih faham berbanding ibu sy sendiri. Tapi sy yakin, ibu mana yg x doakan anak dia. Jangan fikirkan sgt kata2 ibu puan, teruskan berusaha dan byakkan berdoa.

3y ago

InsyaAllah.. terima kasih

kalau sya sis kalau suami faham dia tak kan paksa suami sya 6 tahun tak Tanya mcm kat sya sis sekarang Allah bagi keparcayan kan sya suami sekarang masuk 16 mggu dah sabar itu pasti ada ya sukur mak mentua sya baik tak tanya bila ada anak tapi tu lah org kampong bila nak ada anak

3y ago

Alhamdulillah.. sabarnya awk. Itulaa.. mertua sy pn xpressure, xpenah tny. Tp sbb ibu sdiri kn, jd hati tu mudah terasa

Dear try not to stress out yourself, anggap semua tu ujian Allah. The more you stress the more it's hard to get the baby. Sy doakan awak ada rezeki baby. Allah tahu bila masa yang terbaik buat awak. Utk mak awak, sy doakn hatinya terbuka.. ♥️

3y ago

InsyaAllah tq doakan. Itulaa, dgn kerja sibuk, jumpa husband pn sbulan skali je. Mmg kena tough sikit nk handle stress tu.