X makan iberet

X boleh telan iberet, since start 2trimester now dh 16w. Asid folik stop since hbis 1trimester, ade apa2 effect pada baby x? Risau jugak tpi baca artikel ckp iberet ni suplemen je #firstmom #firstbaby

3 Balas

saya dah 18weeks dan consume zincofer. kalau awak tak boleh terima iberet boleh maklum nurse masa checkup nanti dia akan tukar yang lain sebab supplement ni penting untuk kita sendiri jugak bukan untuk baby je. saya pernah nak pitam masa kerja sebab hb low. masa tu dah rasa risau sangat sebab pernah baca artikel hb low/anemia boleh bawa mati even dalam tidur pun boleh mati. semoga dipermudahkan untuk awak dan baby 🤲🏽

supplement utk kawal hb awk. kalau hb 12+ xde masalah. cuma bila makin bsr kandungan, hb senang drop. sbb tu kena consume ubt tu supaya hb awk tak drop dan tak perlu masuk iv ubt tambah darah. dlm mknan harian pun ada iron tapi awk mmg kena jaga betul2. anemia jgn dibuat main, risiko tinggi utk ibu dan kandungan. kalau xblh telan iberet, bgtau misi kk. dorg akn bg ubat lain.

Iberet tu penting and support ibu dan baby. Kalau awak tak makan, pemakanan awak semasa mengandung belum tentu cukup zat utk ibu mengandung and development baby. Sebab tu ubat2 yg dr bagi tu penting utk mkn. Kalau takleh telan inform nurse/ dr nk tukar ubat. Apa2 tanya dr. Jgn google semata ya sis.