berpantang

waktu berpantang, berapa lama ya tak boleh mandi rambut ? #SeriusTanya #firstmom

47 Balas

thank you sisturs yg sharing. sy dh 30w so oklah nak potong rambut pendek sesiap 🤭 taklah rimas masa pantang nnt. dan yeee mmg kepam tau rambut bila bertudung kt hospital. nak bersyampu sakan kt hospital selalunya leceh sbb tgn ada branula bagai.

Mandi laa fulllllllllll... Kewajipan harus tu jaga kebersihan diri.. 2024 ni geng, ade mak2 atau bakal mak yglahir tahun 2000 ke atas pun kan.. Zaman dah berubah, nenek moyang pun dah jadi arwah.. Zaman dulu lain, zaman skrg lain gengg..

Sy dlm wad lg terus mandi bersyampu n shower walaupun sy czer..doc suruh mandi bersih2 bg segar n lps mandi kena lap dgn towel serap air bg tempat luka czer kering..alhamdulillah elok je sy ni

2w ago

Yes betul... Kalau ikut kan kena mandi kan... Kebersihan.. Tp ada bg tips tk boleh lalu air seminggu...

boleh je cuci rambut waktu pantang. potong kuku pun boleh. kebersihan perlu diutamakan. saya awal2 dah potong rambut pendek, senang nak uruskan. 🥹

2w ago

setuju sangat2. otak tak berfungsi semalam takboleh nak fikir ayat yg sesuai. 😅 org dulu2 mmg ada yg tak bagi takut sbb angin la, sejuk nanti tak sihat. apa2 pun ikutlah masing2. keselesaan pun penting, jangan sampai memudaratkan diri. 😊

saya keluar² labour room lps 2 jam terus mandi basahkan kepala utk segarkan badan .. then setiap minggu saya akan basahkan kepala sbb nak shampoo lan .. tapi saya mandi air suam .. nak hujung² tu jaa saya mandi air biasa dah ..

Boleh je cuci rambut. Kan lepas bersalin kena mandi wajib jugak. Kepala kan termasuk sekali utk syarat sah mandi wajib. Takde masalah pun sis. Mitos je sape ckp tak boleh cuci bagai tu. Jgn ikutkan sangat.

saya kt wad basahkan sis, tak bole kalau tak basahkan, rasa rimas. yg kena jaga, kalau awak czer je, yg tuh mmg kena jaga ,kena keringkan tempat czer tiap kali mandi . yg lain takpa je.

sekarang musim penyakit, mesti mandi. sy dulu lepas beranak, tertido. bangun2 terus mandi. nurse pun sarankan/arahkan semua ibu2 yg lepas bersalin pergi mandi bersihkan diri.

Kknnbbb Bbbjjmmmk.&&&;&:&:&;&@;'fhkojfb nctvy.-/-134445688290293919-&98888818&&0098766456443333:::::43/////////////6(58(099@@&&@@@""""""""mm Mmm Mm Dc

Aik? Saya sampai rumah terus shampoo rambut sis Saya takleh berdiri tegak masa tu saya duduk je sambil shampoo rambut Segar sangat sangat