Ada sesiapa yang ada vaginismus?

Vaginismus is a condition involving a muscle spasm in the pelvic floor muscles. It can make it painful, difficult, or impossible to have sexual intercourse, to undergo a gynecological exam, and to insert a tampon. Saya tak de la vaginismus teruk. mungkin mild je sbb lepas sebulan nikah baru husband boleh penetrate sbb sy mmg takut rasa sakit bila dia nak masuk tu. Ada org yg 6 bulan or bertahun baru suami blh cucuk. Skrg sy dah 4 bulan mengandung. We have sex macam biasa but still ada rasa simptom vaginismus tu. Sy nak masukkan jari sy pun susah n takut sakit. Bukan jenis boleh seluk sesuka hati. Sy respect sgt semua ibu2 yg dah bersalin n wanita2 yg boleh pki tampon or menstrual cup sbb rilek je masukkan something dlm vagina sdgkan sy tak boleh. So sy rasa takut sbnrnya nak bersalin nanti.. takut nak kena seluk bila doc check bukaan dsb. Ada yg punyai masalah yg sama ke n cara atasi? #bantusharing #firstbaby #SeriusTanya #1stimemom #jangandibully #ingintahu #vaginismus

1 Balas

Kes awak sama mcm sy. Saya bru 10w skrg. X semua org rase ape yg kita rase. Sy pon tgh fikir kan hal ni. Takut trauma balik bila kne seluk or bersalin normal tu. X tau nk buat mcm mne. Awak ade bincang x dgn Dr awak pasal ni? Die ade bg solution x?

2y ago

Hi sis2 kt dlm post ni boleh sy tahu pengalaman bersalin sis2 semua mcm mana ye kalau utk kita yg ada vaginismus ni? Sy risau masa nk bersalin nnt yg part kena seluk tu huhu so far takda keberanian lg nk tnya doc kt KK sbb tak friendly… sy skrg 27weeks.. harap sgt sesiapa boleh share pengalaman sbb sy tgk post ni dh lama so rasanya sis2 dh selamat bersalin semua.. terima kasih banyak ye..