ceazer or normal

Usia kandungan saya dh nk masuk 39week. Baru² ni scan dokter ckp baby besar 3.6kg ..ni baby pertama so saya tk tahu still nk bersalin normal or ceazer..kalo ceazer lepas bersalin sakit dia lama sgt ke?

1 Balas

Sy bersalin ceaser anak pertama. Beza normal dan ceaser ni ceaser kat perut dan dlm perut. Sngt perlu berjaga2. Nak kata lama tu sy 2 tahun kebas je tempat jahitan tu. X boleh angkat berat sbb kwn sy jahitan dia terbuka. Cuma nasihat sy, baik awk bsalin normal sbb klu anak ptama dh ceaser, anak kdua kena normal if awk nk anak ramai. (Lebih dr 3 org). Klu awk nk anak 3 org shj, no satu ceaser, no 2 ceaser. Klu no 2 dh ceaser, no 3 x boleh normal dh. Usually doktor akan ikat peranakan. Sy kena ceaser dan sy secara jujur no 2 ni nak sangat normal. ?