Masakkan untuk baby 6 bulan

Tumpang tnya ibu2 sekalian, saya nk tnya, kalau suus fullcream tu kan boleh tk ditambahkan dlm masakan baby seawal 6 bulan, mean bt oat tmbh susu fullcream yg telah d masak.. boleh tak ea?? Oat mmg seawal 6 bulan blh d perkenalkan kan? Utk cheese umur 6 bulan blh tak d tambah dlm masakan? Telur pon sama boleh tak d perkenalkan seawal 6 bulan?? Terima kasih utk ibu2 yg sudi kongsikan pengalaman ♥️☺️ #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp

3 Balas

6bulan terlalu awal ibu 😅 kena kenalkan makanan secara berperingkat. Check allergic atau tak dulu satusatu makanan. Kalau first time makan masa 6mons biasanya bubur yang diberikan cair dalam sesudu/dua sahaja. Makan pun sekali sehari. Sebab kita baru first time nak intro makanan dekat baby risau usus dia terkejut. Lepastu baru slowslow intro bahan lain tengok sesuai tak dengan baby. Cheese kalau boleh masa baby 8 atau 9 bulan ke atas ya. Sebab kandungan sodium dalam cheese tinggi. Susu lepas 7 bulan baru boleh. & kena dalam kuantiti yang sedikit & dimasak atas api

2y ago

iye ke, terima kasih mummy sudi kongsikan ilmu utk saya ♥️☺️🥰

https://my.theasianparent.com/menu-makanan-bayi-6-bulan https://my.theasianparent.com/makanan-pejal-pertama-bayi-2 dlm apps ni ada bahagian resipi kalau puan klik pada menu utama. scroll je ke bawah akan jumpa bahagian menu utk bayi 6 bulan. kebanyakannya puri sayur & buah

2y ago

sama2. benda baik buat apa simpan sorang kan 😁

2y ago

sama2 puan