Sembelit susah untuk membuang 😵

Tumpang tanya wahai bumil2 skalian, sy mengalami sembelit biarpun tak makan iron tablet. Soalan sy ialah, dkt KK dorg ada bagi ubat tak utk masalah ni? Atau kita kena pegi farmasi beli sndiri? Trimakasih yg sudi menjawap soalan sy 😊 (Soalan ditanya pd Jan 2023)

5 Balas

KK ada bagi ubat lembutkan najis. Tapi seeloknya biar natural. Jaga pemakanan, banyakkan makan buah dan sayur. Biasanya sembelit boleh dikawal kalau makan buah & sayur. Banyakkan minum air masak juga ya

1y ago

tq siss tipsnya 😊

sy pn macam tu try tak minum iron tablet pn still sembelit time mmbuang . tp saya kuatkan minum air suam dan mkn buah2 . alhamdulillah ok saja sy mmbuang . byk kn mnum air suam yahh

1y ago

yaa sis🥰

Try makan makanan yg serat tinggi, lebihkan sayur and buah, air bnyakkan minum. Kalau nak makan sebarang ubat, try tanya doc dlu sis, kdg ada ubat x sesuai ytk prggy mom😊

1y ago

ouhh okok tq siss 😊

kk ada bgi tu kena bgithu diorang, klau nk beli kt farmasi pstikn ibu mngandung bole amik ubat tu. ibu mngandung x bole sembarangan amik ubat ye

1y ago

tq siss, dah tnya, dia x bagi 😁 katanya normal je utk org mengandung

Sy smbelit dr bg mkn lactulose. X mkn lactulose, sy mnum vitagen perut kosong stiap pg n pisang sebiji.

1y ago

tq siss tipsnyaa 😊