Keguguran ...

Hi tumpang tanya . Semalam saya disahkan blighted ovum pada kandungan 11weeks . And kena refer hospital untuk cuci. Macam mana nk tau kantung tu dah jatuh ya ? Soalan kedua, blighted ovum ni memang kantung ksong tiada janin kan ? Kenapa masa 6weeks sebelum ni saya scan dia dah ada jantung ? Btw saya scan 2tempat berlainan . Masa 6weeks saya scan tvs di hospital n doc cakap kandungan tiada masalah cuma ada spotting n spotting tu normal di awal kehamilan . Yang 11weeks saya scan di klinik swasta , disahkan blighted ovum n kena cuci #firsttimemom #firstbaby #ingintahu

8 Balas

Kalau sy sy prefer pergi dapatkan second opinion. Klinik swasta yg sis pergi tu sekadar klinik biasa ke klinik ibu dan anak dekat kpj atau mana2 hospital swasta ya? Kalau klinik biasa sy prefer sis call kpj atau mana2 hospital swasta yg sis selesa. Bagitahu nak buat appointment utk confirmkan pregnancy. Nanti masa jumpa doktor tu bgtau la apa yg berlaku.

1y ago

saya pergi klinik swasta yg biasa .. n dia bagi surat suruh cuci kat hospital . betul jugak cadangan awak ni sbb saya sendiri 50/50 haha😅

Better dapatkan second opinion. Scan ni tak semua doctor pandai buat. Mcm mana boleh blighted tp sebelum tu ada heart beat. Buat lg sekali sis checkup. Hope everything went well n baby ada. Lps ni checkup kk atau klinik swasta khas for ibu anak

1y ago

betul🥺 sbb dia cakap saya disahkan blighted ovum n kena cuci sbb baby tak nampak . padahal pelik kalau blighted kenapa ada jantung baby . tq bg pendapat ..

2x miscarriage.. 9w & 12w.. keluar ketulan seperti isi ikan.. alhamdulillah complete abortion tak perlu cuci.. kali ke 3,16w baby dah nampak sifat keluar dalam kantung.. 4 jam bertarung nyawa untuk teran keluar anak syurga😭

1y ago

allahu .. semoga segala urusan sis dipermudahkan ya . berat dugaannya ..

Dah brp klinik scan puan? Cuba dptkan 2nd opinion dari doktor lain. Kalau saya prefer turun sendiri, sblmni dh 2 kali gugur, saya tunggu turun sendiri, tapi mmg akan sakit sikitla, rasa contraction bila dia nk keluar

1y ago

btw yg turun sendiri tu kena makan ubat dari hospital ke ? tak kena buat d&c tu ke

Macam sy, perut cramp mcm senggugut tp lagi teruk. Lepas keluar ketulan dua kali, terus hilang cramp tu so sy syak dah keluar habis la. Next day pergi scan dekat klinik untuk confirmation

1y ago

ada makan ubat apa tak ? sbb saya kompius mcm mana nk tau dia dh turun 😅

Last tu kalau rasa dh keluar habis, baru scan kt klinik samada perlu cuci atau tak perlu

1y ago

oww macam tu .. means kalau dh keluar habis takyah cuci la . better turun sndiri kan ..

Kalau 11 week keluar ketulan macam bersarang. Daging

1y ago

okey baik . bleeding tu macam darah period ke ? sebab saya takde keluar ketul2 dgn darah banyak .. cuma spotting ja n doc cakap spotting saya tu normal

Masa sis pegi sis tu ade simptom k

1y ago

saya cuma pegi hospital kes spotting tu je . n doc cakap baby okey dengan jantung dia dh ada . lepastu saya scan kt klinik swasta lain , dia cakap baby takda😅