Overdue 40w

Tumpang tanya mommies semua ada tak pengalaman doctor suruh serah diri 40w tapi mommies mintak tangguh 2,3 hari lagi (40w 3h) dengan harapan baby boleh nak keluar naturally? Saya tiada gdm, ketuban pun masih okay. Tq.

1 Balas

rasanya jarang org mntk tangguh. sbb ikutkan bila dh overdue, lg lama baby dlm perut, lg bahaya dah sbnrnya. better ikut je nasihat doc. but if nk mntk tangguh, cubalah. kot dia bg rezeki sis. but kena pergi check kt swasta la lg skli takut air ketuban dah sikit by the time nk tangguh lg 2 3 hari tu. air ketuban sikit nnt baby boleh lemas pulak. sbb induce pun ade lebih kurg jugak wpun sakit. ade org yg induce dpt normal. ade jugak yg induce 3 4 kali tp baby stress last2 trpksa emergency czer. sume depends kt baby je sbnrnya n keadaan badan kita. mak cik sy induce masa 41w ade je rezeki dia bersalin normal. kwn sy 40w induce 3 kali baby stress plus xde so bukaan so kena emergency czer jugak. moga urusan sis dipermudahkan