Tips luka cepat kering

Tumpang tanya bahagian dlm yg saya tanda tu , saya punya isi dah naik tapi masih merah belum kering betul2 , saya dh pantang 37 hari , ada tips nak bagi cepat kering tk ? 😅 #firstmom

Tips luka cepat kering
1 Balas

bersalin 3 anak,jahitan sekitar 2 minggu ja kering. tiada ubat hosp,sy cuci guna air garam suam setiap kali tukar pad atau kencing. pad pun kena kerap tukar.

8mo ago

ya,betul. agak leceh sebenarnya kan. tp cara sy buat proses penyembuhan luka jahitan cepat baik. kalau 10x masuk tandas,10x juga la sy cebok guna air garam. pertama kali basuh kawasan perineum tu,sy guna air paip la. sebab banyak darah kan. utk basuhan terakhir sy cebok guna air garam suam,tak payah bilas guna air paip lg. lepas tu keringkan kawasan perineum dgn kipas. pastikan kering baru pakai pad. seminggu dah tak sakit kawasan berjahit,2 minggu dah tak ada kesan luka. seminggu lepas bersalin,sy kadang tak sengaja duduk bersila masa mandikan baby. bila tersedar,cepat² ubah posisi. sy tak perasan pun masa tu,sebab dah tak sakit😁😁. tp luka sy 1st degree ja,kalau yg lebih besar luka kena extra penjagaan la