Hai ada tak kt sini yang ada alahan, takde selera makan, loya ? Korang makan apa ya utk isi perut?

Tolong suggestkan, blur taktahu apa yang boleh masuk tekak. Skrg duk makan coklat je. And mampu makan buah2 je. Makanan berat tak boleh masuk langsung. Terima kasih #pleasehelp #firstbaby #6_weeks

13 Balas

Sy da nk msuk 10 week, mmg alahan truk mse start 6 week, ape sy buat stiap 3 jam kne mkn, xkesah mkn pape. Bile x mkn, perut msuk angin, tu sbb kite muntah2 truk. Lps sy buat mcm tu alhamdulillah kurang da muntah2. Pastikan stiap 3 jam mkn sikit2 alas perut. Kdg sy trskip juga, haa mule la angin dtg, nk muntah je rse. Sy mkn nsi, bubur, buah jambu/oren, air sunkits nk hilang loya & bykkn mnum air suam

6mo ago

kan.. skrg ni muntah2 da kurang, cume pening2 je, xtau la cmne nk hlgkn.. huhu

sy jugak ada alahan mcm sis..xsuka nasi ..tapi sy paksa makan nasi untuk dpt tenaga ckit..selebihnya sy makn roti, biskut,kuih2, kurma dn buah2..makanan kena sentiasa ada dgn sy sebab lapar sikit terus masuk angin,rasa nk muntah n bdan jadi lemah..semoga di permudahkan utk kita semua ibu2 hamil..semoga baby dn ibu sihat2 sentiasa..

Sy byk makan bubur sj.. then makan nasi (walaupun sgt la x suka bau nasi masak kluar wap tu kan tapi paksaa juga) pikir baby.. sy bt menu fav sy, goreng ikan simple je dgn air asam.. ha ulang bt mcm tu smpai la jemu.. Sekurangnya waktu alahan dan x lalu makan ni kita cuba juga makan smth.. kena kreatif

Alahan teruk takboleh nak paksa makan makanan berat, cuma makan apa yg boleh masuk mcm buah2, especially buah yg ada banyak air utk bagi tenaga. Sbb kalau makan nasi tak selera, kalau boleh makan pon mesti muntah balik.

Sy skrg 10weeks 2days dh 3/4 hari dh xtelan nasi huhu mmpu mkn ubh sikit atau minum air susu HL air msk jee hm xtahu dh nk telan apa tp sekurangnye kene mkn sup2 pns insyaallah boleh telan jg janin tu elok2

sy x brpa ad slera mkn..tp kalau laksa dgn buah2 alhamdulillah..boleh msuk tekak.... Alhamdulillah Allah bg peluang rasa alahan ni...semoga nikmat ini jd asbab baby sihat.... Alhamdulillah....

Saya pun alahan tkleh makan nasi. Tp sy makan jugak sikit walau tahu nanti akan muntah . Sy suka makan bnde yg mengarut mcm roti canai , sup2 . Penat dah sbnrnya sbb kita lapar kan tp tkleh telan.

takde alahan tapi takde selera loya ngan mual mual. nk makan je rase nak werk werk. tapi push gak makan slow slow untuk dptkan tenaga. selalu makan asam untuk hilang loya. then terus makan nasi

Sama la saya, beli jua delima, sebelum mkn apa² minum dulu jus delima tu, atau pon lepas mkn minum jus delima bagi hilang rasa mual dan payau mulut.

pergi farmasi beli ubat tahan loya muntah dkt farmasi..velocin nma nya..alhamdulillah sya mkn itu dpt la bertahan