Tips hilangkan batuk baby

Any tips x na hilangkan batuk bby? Jumpe doc, then check smua doc ckp prnfasan n paru2 ok je.. Yg mmbuat sy risau dy batuk brkahak.. Hidung dy kkdg sumbat.. Punca batuk brkahak dy jugak.. Da bt neb jugak, still mcm tu. . Mkan masa brp lame untuk batuk tu hilangkn sindiri even batuk brkahak.. #firstmom #firstbaby

2 Balas

Umur baby berapa bulan, Puan? Ini apa yang saya buat untuk baby saya - Tepuk percussion. Saya selalu buat lepas mandi dan bangun tidur. -Hidung tersumbat, cairkan dengan sterimar atau ubat titik. Nanti akan keluar lelehan hingus. -Mandi kan dengan air suam buat selesa rongga pernafasan. -Pastikan persekitaran anak sentiasa bersih, tak berhabuk. -Kerapkan penyusuan. Kalau baby dah 6 bulan ke atas, bagi minum air masak juga. Buatkan sup. Elakkan buah mangga, potato (yang ini Puan boleh search 'makanan yang perlu dielakkan bila baby batuk). Ini apa yang saya buat anak saya. Tapi kalau keadaan anak Puan semakin teruk, sila pergi hospital semula ya. Harap membantu 🌹

ini antara apa yg saya buat bila ank sy batuk/selsema 1) sehari mandi 3x(biar ank rse lega n selesa) 2)sapu minyak angin pd ubun2,belakang cuping telinga,tapak tangan,dada,perut,belakang bdn dan tapak kaki. 3)sterimar baby(keluarkan lendir hingus) buat setiap hri berulang2. paling sy suka mndikan..sbb lps mndikan,hingus meleleh dan jd cair.mungkin ramai org ingt klau mndikan dgn air sejuk hidung jd trsumbat,jd tkut nk mndikan. klau ad mandian lemon lg bgus..ini cara sy pd ank sy..so far ok pd ank sy.