Ubat sembelit

Third trimester boleh makan ubat sembelit ke? padahal banyak minum air. semalam boleh dikatakan sembelit paling teruk seumur hidup. masa tengah teran, risau baby yang keluar. Boleh cadangkan ubat sembelit tak??#SeriusTanya 😣

10 Balas

sy 4hr lepas smbelit teruk..mnum gak air masak byk ttp sama..sebaik tndas uma jenis dduk..bila nk meneran tu sy akn kepitkan sikit ,so xdela rasa sakit atau bby nk trkluar ke apa..mmg klu dh third trimster ni kita punya prgerakan usus slow, sbb baby dh mnghimpit ..ubat sembelit pun sy makan jugak, tp bukan lebih kpda mkn ubat..sy akan cuba mmbuang scara tanpa ubat seeloknya

saya pn sembelit tapi tips saya nk membuang tu kalau toilet jenis cangkung awak duduk je pastu kepit kaki then teran slow lagi senang berak wlupn najis mcm batu 😂 jgn teran sambil cangkung kang bby yg keluar haha,saya baruni sembelit paling teruk bila bt cmtu alhamdulillah mudah je keluar walaupun najis sebesar penumbuk 🤣

nurse saya sarankan makan sayur paku pakis atau kangkung atau buah betik masak tu. saya buat alhamdulillah kurang smbelit.. dan cra makan tu kena sayur dlu bru nsi dan lauk.. sya pun tkut teran tp sakit pla kalau xmmbuang ,mnum air jugak tpi smbelit truk sblm ni skrg dah baik..

Banyakkan makan buah naga sis... saya pon third teimester skrg...sblm ni dkt 30 minit kalau dlm tandas, skrg lawas sgt dh alhamdulillah... beli buah naga byk sikit ,mkn tiap hari

Kalau dekat kk saya tak bagi makan ubat sis...saya pernah sembelit,sis makan buah betik masak buah tembikai dengan pisang...makan sampai tak sembelit...

1w ago

Btul tu.. Sy pun mkan betik dan tembikai.. Lancar je membuang.. Xde sembelit dh🤭

better puan jumpa doc. nnti doc akn bgtw ubat apa sesuai utk wanita hamil bg yg ada mslh sembelit..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

sy amek probiotic sis utk prgnancy. alhamdulillah dh xde mslh sembelit. dlu teruk sgt smpai kena guna enema.

makan buah betik sma minum susu lembu sekotak gerenti lancar masa membuang sis itu saya amalkan

beli ubat pelembut najis