Soalan berkaitan Cleft lip (bibir sumbing)

Tengahari tadi saya buat detail scan..baru dapat tahu yang baby sy ade cleft lip...rase sedih sgt²..ape yg perlu sy buat?boleh ke lepas lahir terus buat operation?and berapa kos utk rawatan? #baby first #27w5h

5 Balas

Anak buah saye jenis sumbing dlm mulut.. Lelangit berlubang.. Skrg bru nak masuk 2 bln.. Doc ckp 6 bln ke atas bru boleh operate.. Maybe doc akan tampal lubang tu.. Skrg ni doc bg sejenis puting yg khas utk dia.. Kalau pakai puting biasa nnt dia akan lemas sbb air susu tu akan masuk paru2.. Doakan anak buah saye baik2 je ye..

3y ago

Aamiin ya rabbal alamin

Try tanya ejen insuran. Sebab anak dalam kandungan lagi da boleh amek insurans utk die. So kalau lepas lahir ada masalah sumbing ni insuran boleh cover. Tapi x pasti plak start kandungan ke berapa die boleh cover

3y ago

ok..sy akan try tanye pihak insurans dulu mcm mane...terima kasih ye bg info..

Hi.. my second born was cleft lip. Then I refer to PPUM Mmg Ada clinic khas for cleft.. Alhamdulillah Umur 3bulan dah operate.. murah je.

1y ago

Dalam seribu tak salah

Join group CLAPAM. Banyak ibu2 kongsi pengalaman anak2 mereka. Akan dpt botol + puting khas percuma utk kali pertama mendaftar.

3y ago

Kat fb ada group Clapam. Nt inform admin tntg nak join n daftar anak. Utk group Whatsapp Cleft Support, boleh mesej admin ni https://www.facebook.com/iylia.khasim

Sama laa dgn i first baby 😭 , dah 32week.. jom la kita story mesti sedihkan rasa

3y ago

semoga Allah permudahkan segala urusan awak dan baby. 💪❤️