Semangat please 🥺

Tak tahu upt yg ke berape ratus dah... Asal period delay, check upt... Dapat result mcm ni... X tahu nk kate ape.... Suami excited bile isteri die lambat dtg bulan... Die paling semangat suruh check.... Maafkan sye... Sye masih x mampu nak bagi awak zuriat.... 😭😭😭

Semangat please 🥺
9 Balas

sis ttc brape lama sis, kat dlm nie ada yg bertaun, belas taun tp masih ikhtiar dan masih menunggu..rezeki nie kita tak pasti bila..sis kena positif, jgn pikir mcm tu..bila pikir mcm tu hormon sis jd tak stabil..sy ttc tp Allah bg rezeki..sbb sblom ttc mmg merancang sbb ekonomi, dlm tempoh ttc tu..ada masa stress sbb bila tk dtg period suami tny, xcited..tp tk ada..disebabkan stress tu, period jd lambat, dtg la symptoms mengandung tipu2..hormon terganggu..bila pergi kedai nmpak mainan anak2 kecik mula la suami ckp..bnyak mainan tp kita tk da baby..kesian suami..sy period regular..jd sy cma guna calander je..sy jga mkn, no kafien, no fast food, no buah2 yg tajam, no air gas, air gula sy kurangkan. no makanan dlm tin..buat aktiviti luar, sy jenis lasak..jd sy bnyak masuk hutan, memancing semua..sy ajak suami lupakan nak sgt anak tu..have fun dlm masa yg sama berusaha...kenal waktu subur, tk da pon regular bersama tiap ari cma watu subur tu mmg wajib, yerla, masing2 bekerja..jd penat..bila kita stabil, hormon pon stabil..Alhamdulillah, Allah bg rezeki..tak sangka2..ttc kurang dr setahun..sis kena stabilkan hormon dgn positif selalu..ajak suami sekali..kena elakkan negative vibes..jauhkan la negative vibes sbb tk baik tuk diri kita..sy doakan sis dikurniakan zuriat dalam masa terdekat..begitu juga semua mommy2 yg sedang ttc..InsyaAllah, jga diri baik2 ya..satu ari nanti mesti upt sis naik 2..❤️

Cara saya kan sis relax je jgn stress.. Ank 1st saya 5thn lps kawen bru dpt.. Biase la org keliling asik tnya. Saya plak keje asik cek upt je.. Period tak tetap.. Last² saya pasrah enjoy hidup berdua, period ke x period saya dah x cek.. Husband pun bg sokongan xde nk tnya ke apa.. Bila saya x mengharap apa² waktu tu la melekat.. Saya tergerak nk cek upt setelah bertahun x cek, sbb saya rasa badan x sedap, breast sakit, perut sakit. bnyak angin. Time tu saya cek trus terang 2 line.. Padahal masa ni 2 bln da x period. (bende biasa bg saya yg period x tetap). Waktu tu cek bru 8w.. Dan anak ke 2 jgk begitu. 7tahun menunggu baru ada rezeki. Masa awl² dok cek. Smpai saya pasrah dlm hati kata mybe ank aku 1 je kot. Berat saya plak 100kg+. Mmg x expect apa² sbb tau overweight susah dpt anak.. Waktu ni lg la 3 bln x period. Boleh plak melekat (baby 6w masa dpt tau, anggaran dr scan sbb last period thn lepas bln 10.) Setiap org Allah jdkan istimewa.. Tak semestinya period normal boleh pregnant dan tak semestinya period tak tetap tak boleh pregnant.. Insyallah ada rezeki tu nnti.. Just enjoy your life jgn stress²..

Awk, 4 tahun lepas sy mcm ni. Asal lmbat je period check upt. 4 bln berturut2 lambat period tp result upt Negative. Nangis. Bulan ke empat period dtg kt opis, sy nangis lagi. Sorg akk office sound: Kau nangis2 dpt apa? Dah xde maksudnye belum utk kau. Kau nk mrh siapa? Siapa yg memberi? Kau nk paksa Dia bg?? Siapa kau?? Relax. Reda. Doa. Yakin Allah bg nnti. Mmg agak kasar, tp sy tahu niat dia baik. N biasalah akak2 40an mulut laser 😅 Lps tu bulan kelima sy mula relax berserah n x check. Lambat period x check. Biar je. Sedar2 period dh sbulan lebih delay. Check upt positive. Alhamdulillah. Dh sekolah tadika dh budaknye.. Maksudnye kat sini, mind kita kena tawakal, reda n relax. InsyaAllah. Relax tu kunci. Percayala. Open your mind..jgn risau urusan Allah. Dia bg pd yg Dia nak bg. Kalau tak dapat xde kurang apa pun disisi Dia. Percayalah. Maaf pjg. Tp doa sy utk semua isteri2 yg berjuang. P/s sis jgn rasa bersalah share ur feeling ok? Sbb dlm ni ramai hati baik doakan. ☺️ sy just share experienced.

assalamualaikum sis. maaf tau kalau komen saya nie menguris hati sis atau tidak. sis Cuba track hari ovulation dulu. pakai opk strip, pakai apps period day kat Google apps. lepas tu sis boleh buat sperma check untuk Tengok sperma suami. kadang2 kita okay je tapi sperma suami pulak problem. Kalau problem, doktor boleh bagi makan ubat untuk normalkan dia balik. jangan Salah kan wanita sahaja yer. laki pun kena check. lepas tu kalau sis ada modal sikit, sis boleh pergi Klinik kesuburan. kat situ Klinik akan tolong untuk dapatkan baby. tapi untuk permulaan, sis track ovulation day pun dah cukup. makan makanan sihat Dan jangan stress2 Tau sis. banyakkan berdoa kat Allah, saya pun pernah TTC jugak.

xpa sis usaha lagi, jgn down k..sy 10 tahun kawin baru naik first double line tahun lps tapi xada rezeki sy gugur masa kandungan 3 bulan..sekarang mgndung lg tapi baru 6minggu, tgh risau jgk tp buat2 chill ja..sis relax ja lalui kehidupan mcm biasa, dlm masa sama jgn lupa usaha..klau berat berlebihan cuba diet turunkan berat dulu.. inshaAllah ada rezeki kita 💪

sis bpa lama dah ttc? sy 10tahun... sy irregular period.. so sgt susah nk trace ovulation.. slain guna app.. sis dh check kt klinik ada masalah apa? sis xleh down, jgn terlalu fokus nak anak smpai badan jd stress, lg xelok utk org ttc... rezeki Allah kasi, insyallah selagi kita usaha... jgn putus asa... positif thingking ok!

Allah beri disaat yg tepat sebab Dia tahu apa yg ada di hadapan. Kita tak nampak masa depan tapi Allah nampak jadi percayalah kalau Allah belum bagi tu sebab Dia tahu it is not the right time yet. ❤️

period awak teratur atau tak? kalau teratur senang nk tgk bila ovulasi. bila x teratur nk kna usaha lbh sikit utk cr waktu subur.

sis cube urut btungku naikkn peranakan..