Mcm mn nk kekal active sepanjang kehamilan. Saya skrg 3 bulan. Slalu tidur siang

Tahun lepas saya keguguran 4 mgu. Alhamdulilah skrg saya hamil 3 bulan lebih.. sblum saya pregnant saya memang aktive bersukan. Tp ble skrg, siang je saya mesti rasa bdn letih dn mengantuk. Mak ckp, kalau mcm ni sikap, akan effect pada baby. Sb ape perbuatan si ibu, akan di salurkan pada si anak. Jd kalau ibu malas baring je, nanti anak pun xberkembang otak dalam kandungan. Atau saya kene lawan perasaan penat ni smue.. dn aktive perlahan2 smpai body saya selesa?#firstbaby #firstmom

5 Balas

mana ada mcm tuuu. mmg ibu mengandung cpt penat letih. kalau tye ustaz pon ustaz jwb benda tu normal. sbb 1lagi nyawa nak masuk dlm bdn kite. utk kite bwk. mmg ramai je ibu mengandung akan cpt penat. and xde kena mengena dgn perkembangan anak. penat rehat. ngantok tido. org2 tua mmg gituu, knon effect anak. pdhl dorg yg dri dulu bila mengandung xboleh rehat. mak or mertua marah. suruh buat kerja. sbb kalau dorg x buat kerja sapa nak buat kerja tu. xyah nak paksa2 bdn. lagi2 penah gugur. elok bykkn rehat. buat kerja rumah mana larat je. xlarat biar. suruh husband buat.

2y ago

Thankyou awak. Ye mak mertua cakap mcm awak ckp. Mak sendiri ckp mcm tu. Tu yang saya pun perlu kan jwpan org lain juge..

Salah tu sis. Bila sis pregnant, uterus kita tengah membesar mmg akan rasa segala pregnancy symptom ( fatigue, vomit, tidur tengah hari / 18 jam dan banyak lagi). Ini semua normal sis. Tak ada istilah anak xberkembang otak. If you force yourself, it might lead to miscarriage because of exhaustion. You need lots of rest as much as you can get. You’re making a baby. 😘 don’t listen to your mom. 😅

2y ago

Yeah saya faham😘😆 good luck sis.

Takdelaa, Mak sy dulu dia ckp dia rajin time mengandung keluar sy pemalas je 🤣, Atas badan masing masing.. bdk yg keluar ni ikut atas didikan dan peel..

2y ago

Hahaah tu la saya pun pkir mcm tu. Lahir 5 org anak pun mcm2 peel Ade.

yg akan salur ke baby tu dari segi pemakanan je sis.. ape sis mkn, baby akan serap.. lain2 xde kena mengena😅

2y ago

Tqq awakk sudi share pandangan.💖

Haah. Saya pun sejak mengandung ni asyik tidoo jee 😁