Baby 9 bulan sembelit

Tahu tak nak bg anak makan apa untuk elak sembelit? Anak saya sejak saya tukar texture tk lembit sgt dia start sembelit and kadang2 3 hari tak berak. Tahu tak nak bg apa? H#bantusharing #firsttimemom #firstbaby

4 Balas

pemakanan kena seimbang: -karbo, protein & sayur. air kosong mencukupi mengikut umur. boleh beri buah-buahan yang melawaskan spt oren, epal, buah naga, betik dll. buat urutan di perut, urutan ILY, cycling exercise. tgk betul2 texture najis, keras, berketul2 macam tahi kambing, anak sukar untuk membuang dan menangis kesakitan, kdg2 sampai berdarah, yes sembelit ✅ kalau najis ditekan masih lembut, normal. boleh refer stools chart di gooogle.

8mo ago

sy setuju dgn pendapat puan ni.

sayur makan tak? sayur hijau terutamanya.. kalau lobak, ubi kentang tu trgolong dlm karbo

8mo ago

Oh yeke saya kerap bagi nasi, carrot, ayam

buah ada bg x ? menu makan ada sayur?

8mo ago

Buah ada. Makan mmg ada sayur. Hmm.

air suam cukup x?

8mo ago

Hmm. Time makan je sy bg dia air.. waktu tk makan pun kena kerap bg ya?